Новини

Ивановден във „Въведение Богородично”

По дългогодишна традиция честването на Ивановден в Долномахаленската черква „Въведение Богородично” се превръща в запомнящо се духовно преживяване не само за миряните от квартала, но и от целия град.
От няколко години храмът е обновен както отвътре, така и отвън. През тези два студени януарски дни бе и отоплен отлично. От ранни зори тук – в един от най-старите храмове на града ни, започнаха да прииждат богомолци.
Службите се водеха от свещ. Михаил Колев. Участваха четците и певците, жените от хора към храма със своите ангелски гласове.
Съборното възпяване и величаене се извърши чрез сутрешната божествена света литургия, символа на вярата, молитвата „Отче наш” и много хвалебствени тропари и кондаци.
Известно е, че Ивановден е един от най-големите религиозни и народни празници, на които се отдава почит на последния старозаветен пророк и кръстител на Исус – св. Йоан Кръстител.
На този ден вярващите се чувстват още по-близо до своя отец, тъй като службата от предишния ден – Йордановден в храма е озарила с божествена светлина душите им. Службите са тържествени и продължителни, защото на същия ден се почита паметта и на други двама православни светители и Исусови ученици – Йоан Богослов и Йоан Златоуст.
И през двата дни службите завършваха с мъдри и благословени проповеди на свещ. Михаил.
Очаква се и на св. Антоний Велики /Антоновден/ и св. Атанасий Велики /Атанасовден/ самоковци да посетят старинния храм и да съпреживеят молитвено и заедно тези последни големи януарски празници.

Александър Бонев

Leave a Reply