Иван Димитров или силата на думите

Новата си книга – „Силата на думите”, представи на 9 ноември в Сарафската къща младият автор Иван Димитров.
Писателят, известен и като поет, а още повече като драматург, прочете доста творби от произведението си, което е съставено в основната си част от кратки разкази, но не е просто сборник, поясни гостът – при някои от разказите се наблюдават и сюжетни взаимовръзки. Самите разкази – 90 на брой, са с големина от пет страници до… едно изречение.
По думите на Димитров, Самоков е 12-ият град, в който той представя новата си книга. В негов разказ думите се материализират и придобиват буквално значение. Богатото въображение на автора, метафоричността на изказа му ни срещат с едно авангардно слово, което не винаги и не веднага би се оценило еднозначно. Факт е обаче, че в литературните среди творчеството му се възприема с интерес, симпатия и респект. Не случайно младият писател е носител на авторитетни награди.
Илюстрациите пък в „Силата на думите” са дело на Мария Налбантова. Димитров чете и свои стихове и сподели, че следващата му книга ще бъде стихосбирка.
Творецът се изяви и с китара в ръка. Стана ясно, че има и артистични заложби, а в това отношение и известна филмова практика.
Стана дума и за други книги на госта, той отговори и на въпроси на присъстващите. Част от тях пък си купиха негови произведения с автограф.
Писателят бе зарадван и с красив букет от отговорничката на Сарафската къща Марияна Лобутова, която бе и домакин, и водеща на самата среща.
Представянето бе организирано от сдружение „Коалиция за граждански проекти” и Сарафската къща.
Известно е, че Иван Димитров е носител на литературните награди „Чудомир”, „Яна Язова” и „София. Поетика”. Романът му „Софийски дуети” е бил номиниран за наградата за литература на Европейския съюз. Като драматург Димитров е дебютирал в САЩ. Номиниран е бил за своя пиеса и за „Аскеер”. Книги на талантливия млад автор са преведени на чужди езици.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*