История, Култура, Новини

Иван Ненов – с националната награда „Николай Хайтов”

Голямо признание за самоковски творец е удостояването на Иван Ненов с националната литературна награда „Николай Хайтов” за литературна история. Отличието е присъдено на известния наш автор за книгата му „Самоковският препис на „История славянобългарска”.
Отличията бяха връчени в самото навечерие на Деня на народните будители – на 31 октомври в София.
Наградата получават още Тодор Коруев – за художествена литература, проф. Димитър Иванов – за публицистика и Драгомир Шопов – за книгата си „По хребета на дните”.
Отличията е определило жури в състав: председател – проф. Искра Арсенова, председател на столичното народно читалище „Николай Хайтов”, и членове – Николай Петев, председател на Съюза на българските писатели, Светлана Шаренкова, издател на в. „Земя”, и фондация „Николай Хайтов”, представлявана от сина на писателя Явор Хайтов.
„Творческият път на големия български писател Николай Хайтов започва след като той напуска Самоков и с „брадвата на словото” започва да проправя път в миналото, настоящето и бъдещето на българската култура. Ако вървим по пътя на Хайтов, само тогава можем да дадем нашия принос за спасяване на българщината”, изтъкна на тържественото събрание при връчване на наградите в читалище „Н. Хайтов” /в бившето кино „Изток”/ Ив. Ненов.

Leave a Reply