Други, Новини, Спорт, Туризъм, Шарен свят

Иван Терзийски изкачи седемхилядника Хан Тенгри в Тяншан

Самоковският алпинист Иван Терзийски изкачи на 6 август високият 7010 метра връх Хан Тенгри, който е вторият по височина в планината Тяншан и се намира на границата между Киргизстан, Казахстан и Китай. Заедно с него на величествения пирамидален връх са стъпили проф. Орлин Стойчев от Американския университет в Благоевград и опитният алпинист Здравко Петков-Здравеца.
Тримата са отпътували за Казахстан на 18 юли, а самото изкачване на Хан Тенгри е започнало от базовия лагер на 4000 метра надморска височина на 3 срещу 4 август. След това българското трио е оформило още три аклиматизационни лагера по пътя си към върха, където Терзийски, Стойчев и Петков са стъпили на 6 август.
Хан Тенгри е най-северният седемхилядник и е смятан за един от най-красивите върхове в света заради геометрически правилната си симетрия. Според геоложки изследвания скалистата основа на върха достига 6 995 м над морското равнище, а над нея има дебел слой лед, който добавя още 15 м височина и затова алпинистите го класифицират като седемхилядник. Върхът е изобразен на киргизките банкноти от 100 сома.
Тримата алпинисти имат желание да изкачат и първенеца на планината Тяншан – високият 7439 м връх Дженгиш Чокусу /познат повече като връх Победа, каквото означава на киргизки език и днешното му официално име/. Изходният пункт и за този връх е базовия лагер под Хан Тенгри. Визите на тримата за престой в Азия изтичат на 18 август и алпинистите ще преценят дали дотогава ще има подходящи климатични условия, за да се впуснат в новото предизвикателство.
Иван Терзийски е полицай в София. Син е на шефа на Планинската спасителна служба в Боровец Петър Терзийски. Самият Иван също е спасител. Има богат алпинистки опит – изкачвал е легендарните алпийски върхове Айгер, Матерхорн, Гросглокнер, Монблан и много други. Завършил е Академията на МВР в Симеоново, а преди това придобива средното си образование в ПГ „Константин Фотинов”.

Делян Василев

Leave a Reply