Култура, Новини

Иван Шуманов откри впечатляваща изложба в Сарафската къща

Иван Шуманов, Марияна Лобутова и Благовест Върбаков

Четвърта самостоятелна изложба живопис откри снощи, 17 ноември, в Сарафската къща младият самоковски художник Иван Шуманов. Пред ценителите на изобразителното изкуство в града ни художникът бе изложил 30 картини /колкото са и годините му/, нарисувани от него през последната година и половина.
Силно впечатление сред творбите правят две от изключителните Седем рилски езера – „Близнака” и „Бъбрека”, както и „Урдините езера”, „Връх Мальовица”, „Връх Мусала с езерото пред хижата”…
В отделна стая, наречена импровизирано „Самоковската”, са подредени картините на културно-исторически забележителности на града ни – Голямата чешма, Чадър чешма, Бельова черква, Митрополитската църква, църквата „Свети Никола”, самата Сарафска къща.
Шуманов е изложил и свои работи, рисувани по време на сегашното му студентство в СУ „Св. Климент Охридски” – колажи, абстракции, натюрморти. Творецът е използвал и различни техники – акрил, акварел, графика, масло.
Някои от картините са били част от изложби по цял свят, като изложбата на тема „Човешките права” в Лече, Италия. Друга творба пък е включена в каталог на Дома на хумора и сатирата в Габрово във връзка с международното биенале през 2013 г.
„Живописта на Иван Шуманов впечатлява със своята пасторалност, колорит и натурализъм. Особено силно това се забелязва в неговите акварели, в които цветът не е „протъркан”, за да се „напасне”, а е лек и ефирен. Пейзажите му имат особено поетично звучене. Те са изчистени от ненужни идейни пластове, които биха затъмнили основния сюжет. Иван се стреми да покаже само най-същественото, знаковото за темата”, изтъкна при откриването на изложбата изкуствоведът д-р Благовест Върбаков.

Църквата „Свети Никола”. Рис. Иван Шуманов

Той допълни, че Шуманов е типичен представител на сюрреализма. „Отвлеченото „прекрояване” на заобикалящата действителност, характерно за това течение, способства за извеждане на вътрешно-дълбинното битие на тази действителност”, посочи Върбаков.
Изключително развълнуван, Иван Шуманов покани посетителите – художници, културни деятели, почитатели на изкуството – да разгледат платната и да обменят още мисли след това, на скромния коктейл. Сред присъстващите бяха и млади творци от ръководената от Шуманов школа по рисуване „Наум Хаджимладенов” към читалище „Младост”. В словото си даровитият художник благодари сърдечно и на Марияна Лобутова, уредник на Сарафската къща, за предоставените прекрасни условия.
Директорката на Младежкия дом Латинка Щъркелова пожела много нови творчески успехи на Иван Шуманов и му връчи скромен подарък.
Ценителите на изкуството могат да се насладят на красотата, сътворена от младия творец, до края на седмицата. Изложбата е и базар и който желае, може да закупи творба.

х х х

Иван Шуманов е роден в Самоков през 1984 г. Завършил е „Графика” и „Графичен дизайн” в гимназията за изящни изкуства „Николай Райнов” в София. В момента е студент в СУ „Св. Климент Охридски”, специалност „Изобразително изкуство”. Секретар е на читалище „Младост” и ръководител на школата по изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов” към читалището от основаването й досега.
Младият творец има самостоятелни изложби в Самоков и София, както и участия в изложби, пленери и други национални и международни художествени изяви в Хасково, Русе, Габрово, Родопите, както и в Италия, Словакия, Сърбия, Хърватия, Косово. Печелил е национален конкурс за графика и международен конкурс за компютърна рисунка.

Делян Василев

Leave a Reply