Новини, Туризъм

Ив. Вукова: “Обмисляме съвместно участие на Общината с хотелиери в бъдещи борси”

Разговор с Иванка Вукова, мениджър на Туристическия информационен център

– Г-жо Вукова, какви са впечатленията ви от международното туристическо изложение „Ваканция и СПА Експо“ в София, на което преди броени дни се рекламира и нашият град?
– Първото ми впечатление е, че тази година участниците в борсата бяха много повече и тя се разпростираше в три зали. Голям беше броят на общините, които участваха по същия проект като нас. Имаше и самостоятелно участващи общини. Останалите участници бяха предимно туроператори и туристически организации. През първите два дни изложението беше много посетено основно от професионалисти, но имаше и доста посетители, дошли да си вземат оферти за почивки или просто да разгледат.
– Имаше ли интерес към нашия щанд?
– Радвам се, че имах възможността да съм част от екипа, който презентираше нашия район. Както знаете, тази година Община Самоков участваше в борсата заедно с общините Сапарева баня и Долна баня по проект „Подкрепа за развитие на регионален маркетинг на туристическа дестинация Самоков – Долна баня – Сапарева баня“. Щандът ни бе изработен съгласно концепцията на проекта – да се представят трите общини като общ туристически регион с водещи елементи: планината и водата, като се отбележат и ролята на културно-историческото наследство и възможностите за разнообразни форми на туризъм.
Мястото, на което беше изграден щандът, беше атрактивно и видимо, което и предопредели голяма посещаемост. Интересът беше преди всичко от туроператори и туристически агенции, на които предоставяхме всички материали, направени по проекта с цел популяризиране на района, както и рекламни материали за хотелите и ресторантите на територията на общината, които получихме от хотелиерите и ресторантьорите по наша покана.
– Стигна ли се до договори, споразумения, уговорки?
– Туристическата борса в София е мястото, на което става обмен на информация, а нашата задача бе да покажем възможностите за туризъм и потенциала за развитието му на територията на общината ни.
– Какво ви впечатли от другите щандове и кои се представиха според Вас най-добре? Бихте ли заимствали идеи от колегите си от страната и чужбина?
– Това, с което ме впечатлиха други щандове, е различната визия на самия щанд, т. е. съответната организация е реализирала идеята си и виждането си за атрактивност и е излязла от рамките на стандартния щанд, така както беше изграден и нашият щанд. Другото, с което ме спечелиха някои от останалите изложители, бяха професионално изработените рекламни материали, с които се представят. Когато идеите за представяне и реклама на другите изложители са интересни, винаги може да се заимства от тях, като се съгласуват с нашите идеи за визия и представяне.
– Посетиха ли някои известни специалисти в сферата на туризма и други видни гости щанда на Самоков, Сапарева баня и Долна баня?
– Аз вече споменах, че щандът ни бе посетен от хотелиери, туроператори. Интерес към нашия щанд проявиха и представители на общински администрации, кметове, служители на Министерството на икономиката и туризма, журналисти. Доста колеги дойдоха да ни поздравят за доброто представяне по време на борсата.
– Какви изводи могат да се направят от участието ни в тази изява и като цяло от подобни изложения с оглед представянето на Самоков на бъдещи туристически борси да става все по-добро?
– Общината активно работи за популяризиране на възможностите на района ни за туризъм целогодишно. Представянето ни във „Ваканция и Спа Експо“ миналата година със самостоятелен атрактивен щанд и тази година с общ щанд по проект показват последователната политика за промотиране на района. Атрактивната програма с участието на мажоретния състав към читалище-паметник „Отец Паисий“, групата за народни танци в Доспей и „Медени звънчета“ от Говедарци, с които се представихме в деня на откриването, рекламният клип, който се излъчваше на всички монитори в изложбения център, както и презентацията на района, която бе представена от екипа на проекта в конферентния център, допълниха изявите, с които се стремяхме да привлечем интереса първо на туроператорите и впоследствие на самите туристи.
След всяко участие и представяне на Общината на туристически изложения в страната и чужбина очакваме да се увеличи потокът от туристи. За бъдещи борси обмисляме идея за съвместно участие на Общината с хотелиери, като по този начин ще разширим обхвата на представянето ни.

Leave a Reply