Новини, Статии, коментари, Читателски

Иде гладна зима…

След миналата студена зима и сухото и горещо лято идва сега ред на гладна зима, защото и реколтата е доста по-слаба в сравнение с предишните години.
За зеления фасул е десет пъти по-слаба, при белия боб е почти същото, картофите са в плачевно състояние. Който е успял да полее поне 4-5 пъти, може да очаква добър урожай. Житото и царевицата също не дадоха това, което се очакваше.
От тук нататък със скъпотията на фуражите нараства и цената на яйцата, месото и млечните продукти. За цената на тока вече всичко е ясно. А дървата за огрев от 65 лв. за кубик вече са 80 лв. и не се знае с колко ще поскъпнат по-нататък.
Е, тогава, какво да очакваме за идващата зима?
Правителството обеща да увеличи пенсиите, но от 1 януари и то средно с около 7 %. Който доживее до тогава, може и да получи увеличението.
Но мен ме учудва друго – защо отново се умува с различен процент да нараснат пенсиите. Тези с най-ниските доходи получават и т. нар. транспортни, и хранителни помощи, и пари за отопление, а за тези с малко по-високите пенсии – нищо. И парите на възрастните хора отиват за лекарства, ток и отопление, а за храна – каквото остане. Да не говорим за други културни и битови нужди…
За да има някаква справедливост правителството да не умува с колко процента да вдигне пенсиите на едните, на другите и на третите, а да ги вдигне с еднакъв процент, за да може да се оцелява някак си по-достойно.

Райна Бакрачева

Leave a Reply