Здраве, Новини, Образование

“Изберете здравето!“

Градът ни е домакин на здравно-образователната кампания „Изберете здравето“. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция в Софийска област, а партньори са СУ „Никола Велчев” и СУ „Отец Паисий“. С начинанието се допринася за изпълнение на националната програма за превенция на рисковите фактори за възникване на хронични незаразни болести /2014-2020 г./. Финансова подкрепа оказва здравното министерство.
Учениците вече са запознати от експерти с най-често срещаните хронични незаразни болести – заболявания на сърдечно-съдовата и мозъчно-съдовата система, онкологични заболявания, заболявания на дихателната система, диабет и др., както и с причините за тях – тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, нездравословно хранене, липса на движение и пр. Обявени са и два конкурса: „Живей здравословно“ – за литературни произведения, и „Избирам да живея здравословно“ – за презентация, клип, плакат.
На 28 октомври, петък, от 10 ч., заедно с честването на патронния празник на СУ „Отец Паисий“, ще бъдат обявени имената на отличените в конкурсите, като те ще представят своите творби и ще бъдат наградени.
В здравния кабинет на Спортното училище в същия ден от 12 до 14 ч. ще бъдат проведени прегледи на артериално налягане, обиколка на талията, индекс на телесна маса и процент телесни мазнини. Прегледът включва и определяне на нивото на въглероден монооксид в издишания въздух при пушачи със специален апарат, както и степента на никотинова зависимост чрез тест. По време на измерването ще могат да се получат и индивидуални консултации. Организаторите канят в изследванията да участват и всички желаещи граждани.

Leave a Reply