Култура, Новини

Избраха за патриарх Неофит

67-годишният русенски митрополит Неофит бе избран на 24 февруари от Църковно-народния събор, състоял се в София, за български партриарх и софийски митрополит. Както е известно, в Софийската епархия влиза и Самоковската духовна околия.
Неофит спечели балотажа с ловчанския владика Гавриил, а преди това от борбата отпадна старозагорският митрополит Галактион.
Новият патриарх /със светско име Симеон Димитров/ е роден на 15 октомври 1945 г. в София. Завършил е семинарията в Черепиш и Духовната академия „Св. Климент Охридски” в София. Специализирал е в Московската духовна академия.
Бил е преподавател в Духовната академия в София, протосингел на Софийската митрополия и втори викарий на софийския митрополит. От 1989 до 1991 г. е ректор на Духовната академия, а след това – пръв декан на възстановения Богословски факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски”.
През 1994 г. е избран за Доростолски и Червенски митрополит. След разделянето на епархията на Русенска и Доростолска, от 2001 г. досега Неофит е русенски митрополит.
Според запознати се отличава с отлични познания по теология, скромен начин на живот и чудесен глас.

Leave a Reply