Избраха Силвия Стойчева за председател на Общинския съвет

Силвия Стойчева от БСП бе избрана за председател на Общинския съвет на учредителната сесия на местния парламент, състояла се на 9 ноември, понеделник, в читалище-паметник „Отец Паисий”.
Клетва положиха самите общински съветници, новоизбраният кмет на общината Владимир Георгиев и 13-те кметове на села, избрани на първия тур.
Гости бяха народните представители Александър Методиев, д-р Красимира Ковачка и Радослав Стойчев, както и много граждани.
В препълнения салон бяха внесени националният трибагреник, флагът на Европейския съюз и знамето на Самоков. Прозвуча „Мила Родино”. В обръщение към общинските съветници и кметовете областният управител Росица Иванова изтъкна, че те са получили най-висок кредит на доверие от избирателите и това ги задължава да работят в екип всеотдайно за по-нататъшното развитие на Самоковска община и за благоденствието на нейните жители.
„На всички пожелавам здраве, неизчерпаема енергия и успех в името на една партия – община Самоков”, възкликна Иванова и връчи на Владимир Георгиев решението за избирането му за кмет на общината и кметската огърлица като символ на власт. Новоизбраният стар кмет се закле и подписа клетвената декларация.
Получили решенията за избора им, общинските съветници също положиха клетва и подписаха клетвени декларации. Поради отказ на избраните общински съветници Йордан Сугарев /„Евророма”/ и Александър Методиев /ДПС/ на тяхно място следващите по ред в избирателните списъци Васил Стоянов и Иван Атанасов положиха клетва.
Клетва положиха и избраните на първия тур на 25 октомври кметове на села. Пояснено бе, че колегите им, избраните на балотажа на 1 ноември, ще положат клетва на следващата сесия на Общинския съвет.
Кметът Владимир Георгиев благодари за гласуваното доверието и подчерта, че всички общински съветници и кметове ги очаква много работа, за да могат да подкрепят и да реализират хубавите идеи, които се са се родили и ще се родят в борбата за развитието и просперитета на Самоков и селата.
Ръководството на първото заседание на редовния вече общински съвет пое доайенът сред съветниците Ангел Немов. Той благодари на избирателите за подкрепата и призова в новоизбрания Общински съвет да се оставят настрани партийните пристрастия и да се работи за развитието на Самоков и района от всички.
Немов предложи да се избере комисия за избор на председател на Общинския съвет. В комисията бяха избрани 5 души – Мариана Дренска /”Самоковци за Самоков”/, Мая Христева /БДЦ-ВМРО/, Емил Кривошиев /ОБТ „Български лейбъристи”/, Александър Боев /ГЕРБ/ и Георги Големинов /БСП/, като за председател бе определена Мая Христева. За председател на Общинския съвет бе издигната само една кандидатура – на Силвия Стойчева, председател на предишния Общински съвет. В проведеното тайно гласуване участваха 27 общински съветници – Петър Георгиев отсъстваше от сесията поради служебна заетост в чужбина, а Силвия Стойчева не гласува. Председателят на комисията М. Христева обяви резултатите: 19 души са подкрепили предложението, а 8 бюлетини са недействителни.
С. Стойчева благодари на гласоподавателите за показаните резултати на изборите. Тя изтъкна, че както досега, така и в бъдеще няма да си позволи политическите й пристрастия да се отразят на работата. Стойчева изрази увереност, че всички заедно ще опровергаят различните тълкувания, че новоизбраният общински съвет е най-слабият, избиран досега, и пожела на всички здраве, много кураж и успехи, а на гражданите – да бъдат винаги верен коректив на местната власт.
Архиерейският наместник свещеноиконом Петър Стоименов отслужи водосвет с пожелание за здраве и успех в работата на новоизбраните кметове и общински съветници в името на развитието на Самоков и общината.
По-късно свещеноиконом Петър Стоименов освети и кметския кабинет в сградата на Общината. Тук кметът Владимир Георгиев бе посрещнат с хляб и сол от деца в народни носии.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*