Извадиха от блатото край Марица самолета „Месершмит” от Втората световна война

Снимка: https://btvnovinite.bg

Германският самолет „Месершмит”, свален в битка през Втората световна война, който беше открит в тресавище край с. Марица, бе изваден на повърхността на 14 май. Находката е уникална, защото в страната ни няма нито един запазен „Месершмит”. Издирването на части от самолета продължава.
Сега е изваден двигателят на изтребителя заедно с цевта на 20-милиметровата картечница. Те са били на три метра под земята.
Военен експерт поясни, че това е двигател „Даймлер Бенц 605” от 1941 г., с който е бил въоръжен „Месершмит” 109, G6.
Според предположенията пилот на самолета е бил поручик Иван Бонев, опитал да спре американски самолет, който атакувал столицата. Бонев ударил американската машина над Ботевград на 11 юни 1944 г. След това американците атакували българина с изтребители „Лайтинг”. Горивото на Бонев свършило и той скочил с парашут, но бил прострелян във въздуха.
Предстои да се уточни със сигурност името на пилота и датата, на която е бил свален самолетът. За тази цел двигателят трябва да бъде измит и да бъде намерен уникалният му номер. Възможно е да се стигне и до други открития.
Военните проведоха операцията за изваждането на машината след като в началото на май багерист от Марица попадна на куршуми и ламарини при отводняването на нива край селото. По спомени на възрастни хора край Марица през войната наистина е бил свален самолет.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*