Новини, Шарен свят

Изгоря къщичката „Втора младост” в Лаго

„Може ли такова нещо – запалиха къщичката ни „Втора младост” в Лаго. Напишете!…”
Този призив отправиха преди няколко дни почитатели на природата, които често излизат в Лаго и са си направили дори там цял „комплекс” за отдих. Нарекли са го с чувство за хумор и с надежда „Втора младост”. След първата къщичка през последните години на около половин час път от града бяха построени още навеси, маси и пейки – красиви, спретнати, „обзаведени” с домакински съдове, снимки, публикации, икони, календари. Дори оригинална скулптура бе оформена отпред. Всичко направено с много желание и старание, с майсторлък, в съзвучие с околната красива природа. А най-отгоре и сега се вее родният трибагреник.
Затова като гръм от ясно небе дойде сигналът за запалването. Репортерската проверка показа, че съобщеното е вярно. Напълно е изгоряла първата, основната къщичка. Всичко, сътворено с такава обич, е станало на жар и пепел.
А дали пък огънят не е тръгнал случайно? Редовните посетители са категорични – не, умишлено е запалена къщичката! Но защо?
Ако е така, всичко е толкова абсурдно и нелепо, че не може и да се коментира. Хора правят сами, доброволно нещо полезно и красиво, за ползване от всички и за радост на всички, а някой го… унищожава!
Между другото, подобна съдба сполетя преди време и друга подобна, още по-голяма къщичка – „хижа”, която мераклии бяха съграсидили на отсрещния – западния бряг на Искъра…
Жалки и неразбираеми са подобни посегателства. Странно и невероятно е как човек не само може да не вижда красивото, но и да иска да го няма…
Дай Боже поне останалата част от съграденото с такава любов и то от хора от „третата възраст”, да се запази.

Leave a Reply