История, Култура, Новини

Излезе книга за самоковската семинария – Самоковско-рилското богословско училище

На някогашната семинария в нашия град е посветена новата книга на Георги Захов. На 85 страници в „Самоковско-рилско богословско училище” авторът разказва подробно за създаването на учебното заведение, за дейността му от 1876 г. до 1903 г. в Самоков, за преместването след това на семинарията в София.
Отделни глави са посветени на завещанието на митрополит Авксентий Велешки, на повторното откриване на училището в града ни, на промените през годините и десетилетията, на училищната сграда след като самото учебно заведение е преместено в началото на миналия век в София.
Обърнато е специално внимание на ректорите /така са се наричали/ на семинарията, както и на част от бележитите личности – нейни възпитаници, между които са екзарх Стефан, видните учени акад. Тодор Самодумов, акад. Стефан Цанков, нашият съгражданин проф. Васил Стоин, големият интелектуалец проф. Николай Райнов, директорът на Радио София Сирак Скитник, ген. Коста Николов и др. Очертан е и приносът на Богословското училище за просветното и духовното развитие на Самоков и региона.
Своеобразно мото на книгата са думите на Николай Райнов: „Най-много дължа на семинарията, където ме научиха да мисля, да мълча, да почитам, да съзерцавам и да търся нещо по-горно от човека.”
„В училището в продължение на 23 години /през известни периоди, за общо 4 години, то е закрито/ се обучават стотици младежи, главно бъдещи духовници и учители. Софийската духовна семинария е наследник и продължител на Самоковското духовно училище”, пише Захов в своето „Предисловие” и добавя: „Участието на гражданите на Самоков при осъществяването на това свято дело с доброволни дарения и труд е впечатляващо.”
Десетки снимки дават допълнителна представа за основателите на училището, за неговите ръководители, учители и ученици.
Книгата е дело на издателство „Приятел”. За графичното оформление се е погрижила Надка Вардарова, а редактор е Тодор Попов.
Георги Захов е утвърден краевед. Автор е на редица публикации и на още много книги главно за историята на Самоков и региона. Носител е на златния почетен знак на Община Самоков.
Книгата струва 7 лв. и може да се намери и в редакцията на в. „Приятел”.

Leave a Reply