Култура, Новини

Излезе от печат книгата „Летописи за село Злокучене”

Самоковското краезнание бе обогатено с още една книга – „Летописи за село Злокучене”. Нейни автори са Георги Захов и Трънка Милошева.
Георги Захов е добре познат на самоковските читатели – автор е на десет книги главно с краеведска тематика, председател е на местната краеведска общност и е удостоен със златния почетен знак на Община Самоков. Завършил е Учителския институт в София и е работил като учител по български език и литература и директор на училище. Трънка Милошева е родена в Злокучене и е била търговки работник в магазина в своето село.
В написаната от него част, посветена на времето от началото на ХVІ в. до 2016 г., Георги Захов е систематизирал информация от данъчни регистри на Османската империя, както и от редица други писмени извори, като е представил описание на поминъка и начина на живот на жителите на Злокучене през вековете.
Захов е представил информация и за създаването и дейността на редица институции в селото – черквата „Св. Николай Мирликийски”, училището „Св. св. Кирил и Методий”, читалище „Пробуда – 2002”, кооперация „Доверие”, ТКЗС „Любчо Баръмов”. Описал е и изграждането на параклиса „Преподобна Петка Търновска” в североизточната част на селото през 2002 г. от Стоян Ангелов от Злокучене и на параклиса „Св. Иван Рилски” в м. Бойов дол между Злокучене и Драгушиново през 2004 г. от Велко Лазаров от Злокучене.
Трънка Милошева пък е разказала за миналото на родното си село – за големите родове, за съпротивата срещу турските поробители, за построяването на новата черква, за масовизацията и създаването на ТКЗС.
Безспорно книгата ще представлява интерес за краеведи, за историци и за всички, които се интересуват от миналото на Злокучене и Самоковския край.

Георги Хаджийски

Leave a Reply