История, Култура, Новини

Излезе от печат книга за невероятната история на един самоковец

Излезе от печат новата книга на Христо Ярловски „Семкарчето милионер или възкръсващият евреин” – документално-художествена повест за невероятния житейски път на един наш съгражданин – Анджело Куюмджийски.
„Издирвах някогашни интересни личности за поредното продължение на „Самоковски истории” и случайно попаднах на материал за самоковския евреин Анджело Куюмджийски. В интерес на истината за него бях чел в някаква книга още като студент. От този разказ в съзнанието ми беше останало, че някогашното самоковско семкарче е най-богатият човек в България през периода между двете световни войни”, пише в предговора си авторът.
С огромно търпение, постоянство и упоритост той събира сведения за тази загадъчна личност, подвизаваща се през различни периоди от живота си под различни имена, с неверна рождена дата и неясна година на смъртта.
Човек, който е бил приятел с Георги Димитров, а по-късно става най-големият банкер. Човек, който има пръст в атентата в храма „Св. Неделя” в София през 1925 г., а по-малко от две десетилетия подир това става… полковник от американските тайни служби.
„Добър или лош, праведник или грешник, полезен или вреден за България, той преди всичко е интересен и поучителен. Анджело Куюмджийски е една история трудна за писане, но интригуваща и увлекателна”, отбелязва Ярловски.
В 6 глави на около 90 страници авторът ни предлага изключителната сага на бедното семкарче от рилския град, което след години става милионер и върви по своята сложна житейска пътека дълго, противоречиво и по един наистина неповторим начин.
Книгата е населена и с образите на баба Парашкева и на принц Кирил, на банкера Буров и на цар Борис ІІІ, на някогашни самоковски кметове и на дипломата-шпионин Иван-Асен Христов Георгиев…
„С благодарност към всички, които проявиха съпричастност и ми оказаха неоценима помощ при събирането на разпилените отломки от биографията на моя герой”, пише в самото начало Хр. Ярловски. Той е автор и на идейния проект за корицата на книгата.
Много фотографии допълват и дообясняват написаното.
Новата книга е дело на издателство „Приятел”. Редактор е Тодор Попов, а за графичното оформление се е погрижила Надка Вардарова.
”Семкарчето милионер…” може да намерите в книжарницата на г-жа Валя Бондова в пазара, в книжарници „Нике” /в бившия профсъюзен дом и срещу входа на автогарата/, в книжарница „Атлас” /в бившето кино/, както и в редакцията на в. „Приятел”.

х х х

Христо Ярловски е роден през 1946 г. в Самоков. Завършил е Техническия университет /МЕИ/ в София и Академията за обществени науки в Москва. Бил е кмет и заместник-кмет на Самоков. Работил е като инженер в текстилната фабрика „Слатина” и като директор на банков клон. Дългогодишен общински съветник е, включително и в момента. Женен е, с две дъщери и внук. Има публикации в пресата. Издал е три книги под надслов „Самоковски истории”, както и книгата „Самоковските хайдути”.

Христо Ярловски

Leave a Reply