Култура, Новини

Излезе първи том от трилогия на Асен Христофоров

В края на януари в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” бе представен първи том от трилогия с произведения на проф. Асен Христофоров, свързан отблизо с нашия край.
Той е роден в Пловдив през 1910 г. Учи в Берлин, завършва Робърт колеж в Цариград, както и Лондонския икономически университет. Специализира в Оксфорд, Кембридж, Женева, Кил, Нанси. На 33 години става доцент, а на 35 – професор по финанси и кредит.
До 1953 г. личният и професионалният му живот са изпълнени с много труд, терзания, несполуки и нещастия. След тази година той се заселва в самоковското село Говедарци и до края на живота си (1970 г.) остава там.
В Говедарци написва всичките си книги (с изключение на „Скици от Лондон” – 1945 г.), прави всичките си преводи, подготвя мемоарни и краеведски произведения. Автор е на „В дебрите на Рила”, „Скици от Рила”, „Вуцидей”, „Ангария”. Превежда едни от най-трудните автори: Джек Лондон, Хенри Филдинг, Емили Бронте, Джером К. Джером, Дж. Джойс и др.
В първия том са включени „Скици из Рила”, „В дебрите на Рила” и „Вуцидей”, както и няколко непобликувани ръкописа. Книгата излиза благодарение на издателство „Кралица Маб”, чийто главен редактор проф. Николай Аретов е и съставител на този том, който е с 545 офсетови страници, мека подвързия и корична цена 15 лв.

Александър Бонев

Leave a Reply