История, Култура, Новини

Изложбата „Манастирската култура на Балканите“ на проф. Михаил Енев може да бъде видяна в Художествената галерия до 22 април

Проф. Михаил Енев

Изложбата представлява малка, но представителна извадка от фотографското творчество на проф. Михаил Енев.
Но кой е той? Роден е през 1941 г. в София в семейството на свещеник. Вероятно семейната традиция го подтиква да постъпи в Духовната семинария, която завършва през 1959 г. Следва в Художествената академия със специалност „Скулптура“ и специализация  по фотография в Осло, Норвегия. Творческият и житейският му път е разделен между интензивна работа със студентите в Академията и изследване и документиране на паметниците на духовната култура у нас и в чужбина. Проф. Енев е автор на над 50 изложби, над 300 издания (и в съавторство), редица документални филми и др. Негови произведения са показвани в САЩ, Унгария, Германия, а също и из цяла България и Балканите. Негова е заслугата за популяризирането, изследването и запазването на духовното наследство на Атон – Света гора. Той пръв въвежда специалността „Фотография” в Националната художествена академия в София и е добър познавач на физикооптичните методи за изследване на културното наследство. Живо го вълнува темата за личността на Паисий Хилендарски и стореното от него. Изследвал е и някои от предхристиянските паметници у нас – гробницата в Свещари и Мадарския конник край Шумен.
Не на последно място проф. Михаил Енев е дълбоко свързан с нашия град. Той е автор на редица изследвания, свързани с нашето минало: „Захарий Зограф на Атон“ (2010 г.), документална изложба „Самоковска художествена школа“ (1990 г.). Голямо приятелство го свързва с арх. Васил Китов – реставрирал едни от най-значимите български паметници на културата, който пък е син на отец Китов от Самоков. Проф. Михаил Енев почива на 03.10. 2008 г.
Изложбата бе открита на 5 февруари в присъствието на Владимир Георгиев – кмет на община Самоков, проф. Ивана Енева – съпруга на проф. Енев и десетки граждани. Директорът на Историческия музей д-р Веселин Хаджиангелов говори за значението на стореното от професора и мястото на Самоков в националната ни култура. Проф. Енева изтъкна, че самоковци трябва да бъдат горди със стореното от предците им и да го опазват и популяризират. Тя сподели още, че има намерение да издаде втора част на книгата за Самоковската школа, върху която съпругът ѝ е работил. Тя обхваща следващите поколения български зографи, а също и фотографите. Общината обеща да подкрепи  финансово това начинание. Експозицията бе разгледана от Румен Радев – президент на Република България при посещението му в Самоков на 17 февруари тази година.
Откакто работя в галерията (ноември 2020 г.) ми прави впечатление, че всички посетители изразяват огромно възхищение и изпитано удоволствие от срещата не само с тази невероятна изложба, но и с картините в постоянната ни експозиция. Изложбата е показвана веднъж в Самоков през 2002 г. и е посветена и на 80 години от рождението на проф. Енев.
От посетителите може да бъде видян и документален филм за проф. Енев. В него освен документални кадри са включени и изказвания на негови колеги и хора с които е работил през годините: проф. Светослав Кокалов – ректор на НХА в периода, проф. Григори Григоров – реставратор, арх. Васил Китов, Димитър Кръстев – дългогодишен уредник на музея на Рилския манастир, и др. Експонирани са няколко лични фотографии на проф. Енев, както и кратка негова биография.
Посетителите могат да видят и последното издание на музея, което бе представено при откриването на изложбата. Това е книгата на проф. Михаил Енев „Самоковска художествена школа“. В нея той изследва творчеството на Христо Димитров и синовете му Димитър Зограф и Захари Зограф. Ето как проф. Енев синтезира сътвореното от тях:
„С разцвета на Самоковската художествена школа е белязан един от най-духовно извисените периоди на българското национално Възраждане. Имената на самоковските зографи, гравьори, резбари, книгоиздатели и фотографи имат свое специално място в националната памет. С тях в народното съзнание се свързва  понятието за творчество, измерено с българската мярка за изкуство, словосъчетана в прекрасната дума „изкусно“. Вярвам, че някогашната безусловна почит на хората към иконата и книгата, към сакралното материално и духовно наследство, създадено от техните съвременници, ще намери естественото си продължение в съзнанието на съвременното „интернет“ общество – чрез грижата за неговото опазване. За най-важен елемент на тази грижа считам преди всичко неговото познаване, изследване, оценка и актуална преоценка на истинската му стойност.  Скромната цел на това цветно илюстровано издание е да приобщи и моите усилия, положени в  дълго и целенасочено преследваната идея за събиране в една цяла композиция на отделните фрагменти на мозайката „Самоковска художествена школа“. Нека тази книга бъде неосъществена фамилна среща на четири поколения българи, събрани в едно неразделно цяло.“
Книгата е богато илюстрирана с негови фотографии и струва 40 лв. Заповядайте! Очакваме Ви!

Силвио Томов,
уредник „Нова история” в Исторически музей – Самоков

Владимир Георгиев, проф. Ивана Енева и д-р Веселин Хаджиангелов при откриването на изложбата

Leave a Reply