Култура, Новини

Изложба-базар “Плетива и ръкоделия”

Радка Василева с внучка си Радина

Денят на християнското семейство и християнската младеж общинската библиотека “Паисий Хилендарски” отбеляза в понеделник, на самия 21 ноември, с втората самостоятелна изложба на Радка Василева “Плетива и ръкоделия” /първата подобна изява на майсторката бе през 2008 г./.
В изложбените витрини са подредени изработените от г-жа Василева през последните две години чудесни предмети, истински произведения на приложното изкуство: украси за елха, букви-гоблени, шапки и шалчета, пончо, плетени портмонета, торбички и покривчици, медальони…
В словото си при откриването гл. библиотекар Албена Ихтиманска изтъкна, че целта на изложбата е да се покажат традициите на самоковките и да се достави естетическа наслада на многобройните посетители. Сред тях пък бяха ценители на изкуството, много ученици от ПТГ “Никола Вапцаров”, колежки, приятелки и почитателки на г-жа Василева.
Авторката благодари за вниманието и добави, че освен празник на християнското семейство 21 ноември се чества и св. Архангел Михаил по старому – имения ден на самата нея и на внучката й Радина.
Р. Василева подчерта още, че възрастта не е порок, че и възрастните могат да вършат много полезни неща и да са удовлетворени от това.
За удоволствие на присъстващите малката внучка направи демонстрация, като представи шапки и шалчета, изработени от баба й.
Изложбата е и базар. Цените на изработените предмети са символични – от 3 до 20 лв.
На изложбата могат да се закупят и авторски книги на Р. Василева.

Leave a Reply