Изложба върна спомена за Воин Захаренов

Емил – синът на Воин Захаренов, и директорът на Историческия музей Веселин Хаджиангелов

Едва ли имаше някой в препълнената зала на Градската художествена галерия „Проф. Васил Захариев”, който да не бе развълнуван и щастлив от срещата с одухотворената природа на родния край, пресъздадена от талантливата четка на самоковския художник Воин Захаренов, чиято изложба бе открита на 21 ноември.
Поводът бе 100-годишнината от рождението на твореца. Тук бяха синът му Емил, родственици, както и кметът Владимир Георгиев, зам.-кметовете Сия Шехтанова и Люба Кленова, секретарят на Общината Ангелина Вангелова.
Откриването на изложбата съвпадна с Деня на християнското семейство, а се знае, че Воин Захаренов произхожда от два известни самоковски рода, носещи възрожденския дух.
„И не случайно в такова семейство се ражда такъв талантлив син”, подчерта при откриването директорът на Историческия музей Веселин Хаджиангелов. Той добави, че Захаренов е самобитен художник, но освен дарбата, се е подготвял в рисувалното училище във Флоренция и в Софийската художествена академия.
„Тази безумно красива природа в това благословено от Бога място винаги е вдъхновявала не само Воин Захаренов, тя е вдъхновителка на всички самоковски художници”, възкликна Хаджиангелов. Той рецитира и стихотворението „Художник” на Веселин Ханчев, за да подчертае още по-силно преклонението си пред творчеството на Захаренов.
Кметът Георгиев поднесе на Емил – сина на художника, знака на Самоков и луксозната антология на проф. Михаил Енев „Захарий Зограф на Атон”. Градоначалникът изрази удовлетворението си, че е възвърнат животът на галерията и че сега и по-младите могат да разберат и да видят защо Самоков е наричан „Градът на стоте художници”.
„Чувствам се самоковец и съм сигурен, че Самоков ще си остане град на художниците”, каза синът Емил. Той благодари за хубавите думи за своя баща и изрази признание на близките, на музея и Общината, както и на всички присъстващи ценители на изкуството. Синът посрещаше в началото посетителите и на всеки подаряваше специалното издание на музея, посветено на вековния юбилей на неговия баща.
Даден бе и коктейл.
В самата изложба са подредени девет картини, собственост на самоковския музей, една творба от постоянната експозиция на художествената ни галерия и 20 платна, предоставени от сина на художника.
Изложбата ще продължи до края на декември.

х х х

Воин Захаренов е роден на 23 ноември 1916 г. в Самоков. Баща му Христо Захаренов – офицер, е един от героите в Булаирската епопея през Балканската война /1913 г./, автор на книга за 22-и пехотен Тракийски полк, един от радетелите за построяване на читалище-паметник „Отец Паисий”. Майката – Милка Перниклиева, също е от известен самоковски род.
Гимназия Воин завършва в Хасково. Две години посещава лекции в рисувалното училище във Флоренция /Италия/, две години следва по-късно в Художествената академия в София. През 40-те години, на връщане от Флоренция, е пребит от сръбски фашисти и хвърлен в затвора. Открит и върнат е в родината си със съдействието на самия цар Борис ІІІ.
През 1941 г. Воин Захаренов подрежда в Самоков първата си самостоятелна изложба. На следващата година участва за първи път в изложба в София. По-късно взема участие в много общи художествени изложби в столицата и в Самоков.
В 1965 г. е последната му изложба приживе в родния град. Има общо 12 самостоятелни изложби в Самоков. Последната преди сегашната е уредена посмъртно отдавна – през 1986 г.
Воин Захаренов си отива преждевременно от този свят – едва 51-годишен, на 9 юли 1968 г. в Самоков.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*