Изложба в Байракли джамия показва „От Андалусия до Ориента: среща на цивилизации“

В първия декемврийски ден Байракли джамия отвори врати, за да приеме изложба под надслов „От Андалусия до Ориента: среща на цивилизации“.
„Живеем в сложно време, а политиката е едно от нещата, които разделят света и етносите. Самоков обаче е доказан мултиетнически град”, заяви при откриването директорът на Историческия музей Веселин Хаджиангелов. В специален кът на изложението е дадена информация за християнското и османското културно наследство на нашия град, както и за присъствието на евреи в Самоков.
„Байракли джамия, завършена през 1845 г. и богато декорирана в стил Османски барок, е изцяло дело на български зографи, дърворезбари и строители. Със своята златна Давидова звезда – централен мотив на купола – тя и до днес напомня, че един от най-старите символи на слънцето е общ за християни, евреи и мюсюлмани. Сградата днес е национален паметник на културата и приема хора от всички религии”, пише за зданието-домакин на изложбата в един от разделите.
Доц. д-р Николай Вуков от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН запозна присъстващите със същността на изложбата.
Представяйки западноевропейския поглед върху многовековния обмен и продължаващи взаимодействия с традиции и култури, идващи от Ориента и Средиземноморието, изложбата е част от по-голям международен проект, който проследява взаимодействията между две цивилизации на континента – на Ориента и европейската. Целта е да се покаже, че въпреки бурната история, трудното настояще и религиозните предразсъдъци, културните влияния на Изтока продължават да бъдат част от съвременния ни европейски живот. Акцентът е поставен върху културните взаимодействия и взаимните влияния в организацията на обществения живот, развитието на градовете, архитектурата, музиката, занаятите, изобразително изкуство, гастрономията и др.
Изложбата е част от проект, който се осъществява с подкрепата на програма „Култура” на Европейската комисия. Водеща организация по проекта е „Темпора®” от Брюксел – организация с голям опит в организирането на международни експозиции в Европа и по света, с партниращи институции от Германия, Франция, Белгия, Италия, Босна и Херцеговина и България.
При откриването на изложбата Росица Охридска-Олсън, специалист в сферата на географията и туризма, лектор във ВУЗ-ове и полиглот, бе водеща на представения класически концерт – една своеобразна музикалната разходка из Ориента. Гостуващото трио музиканти – две цигулки и виолончело с участието на солистката Лора Радева сгря душите на присъстващите в студената вечер. За това допринесе и чудесната акустика в културния паметник – домакин на проявата. Все пак Хаджиангелов покани гостите да изнесат концерт тук и през лятото.
Сред присъстващите пък бяха зам.-кметовете Сия Шехтанова и Люба Кленова, секретарят на Общината Ангелина Вангелова, обществени и културни деятели, учители.
Изложбата може да бъде разгледана в Байракли джамия до 23 февруари 2018 г. Преди това експозицията е показана в София, а в края на февруари от Самоков ще замине за Пловдив. След България изложбата ще бъде експонирана и в Германия.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*