Изложба за век и половина българска фотография

Изложба под наслов „150 години българска фотография” е уредена в Историческия музей по случай Празника на Самоков.
Изложбата бе открита на 15 август вечерта от директорката на музея Нина Христовска, която благодари най-сърдечно за финансирането й от Общината, както и на Андрей Домишляров за подготовката й с професионализъм и от сърце.
Кметът Владимир Георгиев изтъкна, че самоковци са не само сред първите възрожденци, основатели на първото българско периодично печатно издание и на първата българска печатница, но са и сред първите родни фотографи. Дори първият кмет на Самоков след Освобождението – Иван Доспевски, е един от тях.
Невена Митрева представи изложбата, включваща избрани фотографии от архива на Мария Йончева и от Снежана Лалева.
В изложбата могат да се видят снимки на Анастас Карастоянов /синът му Иван Карастоянов организира курс за самоковски фотографи още преди да съществуват софийските курсове/, Иван Доспевски, Димитър Германски, Петър Хаджимитов, Ксенофонт Смрикаров, Димитър Карастоянов, придружени с кратки биографии и снимки на техните семейства.
Изложбата ще бъде и част от музейната експозиция през следващите няколко месеца.
Сред множеството ценители на фотографското изкуство, културни деятели и граждани при откриването бяха и заместник-кметовете Радослав Стойчев и Васил Сайменов, секретарят на Общината Ангелина Вангелова, общински съветници, художникът и почетен гражданин на Самоков Христофор Пейчев, гости на града ни. Тук бе и експремиерът Симеон Сакскобургготски.

Яна Василева

Анастас Карастоянов – основоположникът на българската фотография
Нина Христовска
Владимир Георгиев
Невена Митрева

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*