Култура, Новини

Изложба за музея на Лермонтов

Втора изложба, посветена на 80-годишнината на Лермонтовския музей „Тархани”, бе открита на 15 октомври в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски”. Посетителите имаха възможност да се запознаят с картините на Генадий Салков, член на Съюза на художниците на Русия и почетен член на Руската художествена академия.
Г. Салков започва на младини работа като учител, за да стигне по-късно до…  главен инженер на заводите „КамАз”. Когато обаче му предлагат да стане научен сътрудник в музея „Тархани”, той приема.
Държавният музеен резерват “Тархани” сега е голям културно-образователен комплекс. Площта му е 200 хектара. Тук са разположени съхранените и възстановени архитектурни и природни паметници от 18-19 век – имението, черквата, семейният параклис, стопански постройки, паркът, езерата и градините.
Там разностранно развитият творец и художник е запленен от красотата на заобикалящата го природа – необятен простор, пъстри цветя, вековни дървета, дълги и живописни пътеки. И Салков решава да посвети своя талант на Тархани. Всичко, свързано с живота и дейността на Лермонтов, става главна тема в творчеството му.
В картините може да се видят гора, пътечки, безкрайни полета, сенокос, ранна пролет и късна есен. Пейзажите поразяват с искреност, задушевност. Художникът кара зрителя да вижда необкновеното в обикновеното, да почувства хармонията на битието, да се наслади на красотата на детайла и на монументалната вечност.
За платната си творецът е използвал пастел – рядка и капризна техника, изискваща авторска точност и майсторство. По негово мнение именно пастелът най-добре подхожда, за да се предаде не ярката, но грабваща сърцето красота на Тархани.
Забележителният руски писател, поет и художник Михаил Лермонтов е роден през 1814 г., а загива при дуел през 1841 г. Израства в имението Тархани в Пензенска губерния, на около 800 км южно от Москва, където днес се намира и гробът му. На три години Михаил остава без майка и е отгледан от баба си. Учи в Москва и Санкт Петербург. Става офицер и се отличава в бой. В творчеството си критикува негативните порядки в руското общество. Най-известната му творба е „Герой на нашето време”. Прочутият Белински го нарича „голямата надежда на руската литература”. Многообещаващият талант обаче се разделя с този свят едва 26-годишен…
На откриването на изложбата присъстваха членове на двата руски клуба в града ни – „Малахит” и „Никола Даскалов”, любители на изкуството и, разбира се, любезните домакини, които често ни предоставят възможност за подобни прояви.

Марина Шуманова,
председател на руския клуб „Малахит” към федерация „Съюз на съотечествениците”

Leave a Reply