Изложба за поета Сергей Есенин в библиотеката

Изложба за Сергей Есенин по случай 125-годишнината от рождението му е подредена в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски”. Инициатор е клуб „Малахит” – самоковското подразделение на руския Съюз на съотечествениците.
В присъствието и на членове на Руския клуб „Никола Даскалов” изложбата бе открита на 18 февруари. Председателката на „Малахит” Марина Шуманова запозна присъстващите с малко известни факти от живота на забележителния руски поет, израснал като една от най-интересните творчески личности на своето време.
Сергей Александрович Есенин е роден през 1895 г. в с. Константиново /днес Есенино/ в Рязанска област. Учи в Московския университет, а по-късно се премества в Санкт Петербург. Едва прехвърлил 20-те, вече е един от най-четените руски поети. Женил се е четири пъти, включително за известната американска танцьорка Айсидора Дънкан и за внучката на Лев Толстой – София Толстая. Самоубива се едва 30-годишен. Ранната смърт, неодобрението на част от литературния елит, популярността сред публиката и ексцентричното поведение го превръщат в легенда на руската и световната литература.
Есенин възпява руската природа и идилично-патриархалния бит на руското село, социалните преобразования, героиката на революционната борба. Творбите му се отличават с реализъм и народностен дух. В някои от тях противоречиво са вплетени патриотично-революционни мотиви с песимистични и анархистични настроения.
Посетителите могат да видят художествено изработени фотоси – портрети на Есенин, на родителите и сестрите му; училището, в което е учил;  забележителности на Русия.
Изложбата ще може да се разгледа до края на март.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*