Изложба за проф. Васил Захариев откриха в Стара Загора

Изложба под надслов „Графичното ателие на проф. Васил Захариев в Държавната художествена академия /1922-1944/“ бе открита на 2 март в Градската художествена галерия в Стара Загора. Експонатите са произведения от музейната сбирка на академията.
Изложбата е посветена на 120-годишнината от рождението на известния художник, изкуствовед и наш съгражданин. Както „Приятел” писа, тя бе представена в галерия „Академия“ в София през есента.
Експозицията обхваща голяма част от колекцията от графични учебни задачи, постъпила като дарение от проф. Захариев. В музейната сбирка на Националната художествена академия тази колекция заема съществено място. Тя включва над 350 графични работи на студенти на професора. Сред представените сега експонати са творби на сетнешните големи майстори Васил Бараков, Стоян Венев, Васил Стоилов, Илия Петров, Николай Ростовцев, Веселин Стайков, Найден Петков и много други.
Представени са и архивни фотографии и копия на архивни документи от Централния държавен архив и архива на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.
Изложбата ще продължи до 9 април.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*