Изложба за Станислав Доспевски в Самоков

Художествената галерия “Станислав Доспевски” от Пазарджик гостува в Самоков с изложба за своя патрон. Изявата е посветена на 200-годишнината от рождението на забележителния възрожденски художник и наш съгражданин. Изложбата ще бъде открита в четвъртък, на 29 юни, от 18 ч. в Градската художествена галерия “Проф. Васил Захариев”.
Както е известно, през 60-те и 70-те години на 19 век видният самоковец живее и твори в Пазарджик, но той е роден в Самоков на 3 декември 1823 г. Син е на Димитър Зограф – по-големият брат на Захари Зограф, и внук на основателя на Самоковската художествена школа Христо Димитров. Учи в Самоков и Пловдив и отрано проявява своя художествен талант. Завършил през 1856 г. Художествената академия в Петербург, Станислав Доспевски става един от първите български творци с академично образование. Родоначалник е на светския реалистичен портрет.
Истински родолюбец, той известява в европейската преса за жестокото потушаване на Априлското въстание и създава организация за събиране на помощи за пострадалите. Арестуван от турските власти и заболял, Станислав Доспевски си отива от този свят едва 54-годишен на 6 януари 1878 г., в самото навечерие на Освобождението, в затвора в Цариград. Името на големия художник и патриот днес носи и училище в нашия град.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*