Култура, Новини

Изложба за фотографите Карастоянови в София

В националната художествена галерия в столицата /”Двореца” на пл. „Княз Александър І”/ в края на април бе открита изложба за самоковската фамилия Карастоянови.
Както е известно, представители на фамилията са сред основоположниците на българската фотография. Никола Карастоянов открива през 1828 г. в града ни първата българска печатница за “щампи” – гравюри върху метал или дърво, както и книгоиздателство. Неговият син Анастас Карастоянов, освен с печатарска и издателска работа, се занимава и с фотография. Таланта му наследяват синовете Иван и Димитър, както и внуците Бончо и Божидар.
Потомците на Божидар Карастоянов – внучката Виргиния Брайкова и пра-внучката Биляна Брайкова-Карастоянова са предоставили оригинални негативи и фотографии от богатия семеен архив, останал при тях въпреки превратностите на съдбата, сполетели семейството след края на Втората световна война.
Според специалистите са показани изображения с историческа и естетическа стойност и качество, отговарящо на световното ниво за тогавашната епоха.
Изявата е плод на взаимните усилия на семейство Нели и Робърт Гипсън и Държавна агенция “Архиви”. В проекта участват и Институтът за исторически изследвания при БАН, и Държавният архив в Бургас.
Припомняме, че на сесията си на 27 април Общинският съвет в Самоков реши да се учреди национална награда по фотография на името на Анастас Карастоянов и прие съответен статут. Името на Ан. Карастоянов носеше и някогашният фотоклуб към бившия профсъюзен дом в града ни.
Сегашната изложба ще продължи до 11 юни, неделя.

Leave a Reply