Култура, Новини

Изложба за 200-годишнината на Бородинската битка

В общинската библиотека „Паисий Хилендарски” на 13 декември бе открита фотоизложба, посветена на 200-годишнината от Отечествената война на Русия през 1812 г.
Наталия Радева от библиотеката разказа за войната и Бородинската битка. Както е известно, в началото на лятото на 1812 г. френският император Наполеон нахлува в Русия с 650-хилядна добре организирана и въоръжена армия, но в крайна сметка претърпява поражение. Най-голямата битка става при с. Бородино край Москва и в нея загиват 38 хил. руски и 58 хил. френски войници. Русия отстъпва Москва, но армията на нашествениците е обезкръвена и още през декември безславно изгонена от руските предели. Войната се превръща за голямата славянска страна в отечествена – в нея вземат участие и партизански отряди, и широки слоеве от народа.
Наполеон по-късно си спомня: “От всичките ми сражения най-ужасното е край Москва. Французите в него се оказаха достойни да удържат победата, а руснаците – да се нарекат непобедими…” Главнокомандващият руската армия ген. Кутузов пък отбелязва: „Руските воини, цялата пехота, кавалерия и артилерия се биха отчаяно. Всеки желаеше да умре на място, но да не отстъпи на врага.”
При откриването на изложбата бе показана мултимедийната презентация „Писатели за войната 1812 г.” на Пепа Генчева, наградена за творението си с екскурзия до Москва. Слово за ген. Кутузов пък прочете Марина Шуманова, председателка на клуб „Малахит” – самоковската структура на Руския съюз на съотечествениците.
Изложбените фотоси са подготвени от Военно-историческия музей в Бородино. Организатор на изложбата е клуб „Малахит” със съдействието на библиотеката.
Всички се почерпиха със специален хляб „Бородино”, произвеждан от московска хлебопекарна. Първообразът на този хляб е замесван от руски монахини за фронта по време на Отечествената война през 1812 г.
Присъстващите почетоха и паметта на починалата наскоро учителка по руски език и ръководителка на детския руски клуб „Дружок” в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” Маргарита Стоилкова.

Е. Иванова

Leave a Reply