Култура, Новини

Изложба и награди за младите творци

Традиционната коледно-новогодишна изложба на малките художници от школата „Захарий Зограф” към читалище-паметник „Отец Паисий” бе открита на 16 декември във фоайето на читалището.
Ръководителката на школата Пенка Боянова сподели: „През тази година имахме много силен сезон. Ето сега, в навечерието на Коледа, показваме най-доброто. Изпратихме картини и в Индия – за световен конкурс. Наши картини ще заминат и за Египет. Вярваме, че ще имаме успех, а и бъдещите творци трябва да се научат да вярват в себе си.”
Председателят на читалището Стоян Пашов връчи грамоти и награди на най-добрите млади художници. „Радвам се, че съм сред малките зографи, които с упоритост, желание и усилия се преборват с трудностите, за да създават красота, която да ни радва. Нека не ви липсва ентусиазъм, за да продължите да взимате онова, което ви дава животът. И дано и догодина да има пак толкова отличени деца”, каза г-н Пашов.
По мнение на запознати това, което малките художници правят в тази школа, я издига като една от най-добрите от този род в страната. Благодарение на съдействието на читалището малките художници са гостували за една седмица в Банско и там също са успели да сътворят много хубави рисунки. Част от участниците в школата продължават обучението си във висши училища по изкуствата, а с това градът ни може само да се гордее.

Приятна изненада поднесоха и членовете на най-младия творчески колектив в читалището с ръководител Зоя Станкова. Диана Ангелова, Елена Борисова и Петя Таскова чрез своите писма до Дядо Коледа ни пренесоха в един различен свят. Техните творби трогнаха присъстващите с чистите чувства на своите автори и с желанието им да изтрият горчивите сълзи в очите на сирачетата.
Секретарката на читалището Теменужка Янкова връчи подаръци на младите писатели, като им пожела да творят с още по-голямо усърдие, за да постигат все повече и повече в областта на литературата. Милото тържество завърши със снимки и скромна почерпка.

Д. Божилова

Leave a Reply