Култура, Новини

Изложба може да се превърне в музейна сбирка

Един от първите посетители

В събота, на 9 ноември, нашият съгражданин Димитър Димитров /Смилката/ ни изненада със желанието си да покаже своя изложба – своеобразна музейна сбирка. Изявата е резултат на дългогодишна колекционерска дейност.
В стаичка в дома на Димитров в Шишмановския квартал са изложени снимки, картини, икони, ордени, значки, туристически пособия и туристическа посуда, бинокли, скиорски принадлежности, оръжия /пистолети, арбалет, стрели/, различни ножове, стари будилници…
Всичко това – събирано през годините на работата на Димитров в бившата милиция, от срещите му с различни хора. Много от изложените експонати са свързани със спомени, които домакинът разказва с удоволствие.
Интересувам се как се е родила идеята за тази сбирка и защо сега той е решил да я покаже. Отговаря, че преди две години, на Седемте езера, е срещнал Евгения Живкова и в разговора тя му дала идеята да покаже експонатите си /бащата на Димитров – Христо и Тодор Живков – дядото на Евгения, са били дългогодишни приятели/.
Сега Димитър иска да покаже на внуците си и на всички посетители това, което е било негово хоби през годините и десетилетията.
Официално откриване нямаше. Неколцината приятели, уважили събитието, изразиха удивлението си от дългогодишната колекционерска работа на Димитров, от търпението, с което е успял да съхрани, подбере и представи експонатите.
Посетителите се чукнаха с чаша старо вино и пожелаха успех на благородното начинание.

Евгения Попова

Leave a Reply