История, Култура, Новини

Изложба на Васил Чакъров в Благоевград

Десетки акварели на художника Васил Чакъров са подредени в Градската художествена галерия в Благоевград. Експозицията е по повод 85-ата годишнина от рождението на отишлия си неотдавна творец и е под надслов „Спомени отнякъде“.
Изложбата откриха изкуствоведът Ружа Маринска и директорът на галерията Иван Милушев.
“Васил Чакъров е продължител на традиция и школа, която можем да наречем самоковска школа, в акварела и в пейзажа. Големи усилия положиха неговите близки, семейството на Васил Чакъров и най-вече синът му Росен, който успя да рамкира и да подготви всички тези неща като количество. Надявам се благоевградската публика и гостите на града да видят един майстор, който си заслужава вниманието”, сподели Милушев.
Сред присъстващите на откриването на 3 септември бяха съпругата Цветанка Чакърова и други близки на художника, известният самоковски галерист Иво Масларски и др.
Васил Чакъров е роден в съседната Кюстендилска област – с. Багренци, на 30 април 1934 г. От този свят си отива на 1 март 2018 г. Приживе има самостоятелни изложби в Кюстендил, София (2004 г.) и Самоков (1973, 2007 г.). Участва в много изложби в Дания, Съветския съюз, Полша, Унгария, Чехословакия и др. Лауреат е на националната награда за живопис „Захарий Зограф“ за 2008 г. Има много участия в международните биеналета на хумора в Габрово. Познат е и като организатор на художествени изложби в Самоков. Популярен е като даровит график и живописец, а и като карикатурист.
Бе голям познавач на изкуството и човек с невероятна памет. Той беше и дългогодишен сътрудник на нашия вестник.
Васил Чакъров беше член на Съюза на българските художници и почетен гражданин на Самоков.
Изложбата в Благоевград може да бъде разгледана до 27 септември, петък.

Leave a Reply