Култура, Новини

Изложба на Васил Чакъров в Сливен

В Сливен /галерия „Йордан Кювлиев“/ на 1 октомври бе открита изложба под надслов „Из Жеравна“ на самоковския художник Васил Чакъров.
Пред присъстващите многобройни гости експозицията бе представена от Ружа Маринска. „В тези картини на Чакъров няма нищо повърхностно и етнографско. Той е успял да улови атмосферата на Жеравна, да я пречупи през едно свое виждане“, посочи известната изкуствоведка.
Васил Чакъров е роден в кюстендилското село Багренци на 30 април 1934 г. Завършва Учителския институт в Дупница и работи като учител в с. Ярлово (1957-1961) и в Самоков (1961-1981). В Ярлово среща жената на живота си – Цветана Масларска, с която създава семейство и остава с нея до края на дните си през 2018 г.
Чакъров е един от най-големите акварелисти на България. Има изключителни постижения и в областта на карикатурата и шаржа. Със самостоятелни изложби се е представял в Кюстендил, София и Самоков. Участвал е в много изложби в Дания, СССР, Полша, Унгария, Чехословакия и др.
Негови творби притежават Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, галериите в Кюстендил, Самоков, Пловдив, Сливен, Бургас, Благоевград, Добрич, Балчик, Домът на хумора и сатирата в Габрово, учреждения и частни лица у нас и в чужбина.

Станимир Петков

Leave a Reply