Новини, Шарен свят

Изложба на най-добрия приятел на човека

Победителите

Знаете ли кои кучета плуват най-бързо? А кои са най-добрите помощници на хората в крайния Север? Защо немските ротвайлери са били без опашки по време на гладните години в Германия? А как се е проявил йоркширският териер?
Ако не знаете, можехте да научите, ако бяхте присъствали на киноложката изложба на 18 август на площада. Традиционната изява бе част от проявите, посветени на празника на Самоков.
Компетентно жури оценяваше четирикраките в четири категории и съобразно многобройните породи. Общо 37 кучета, водени в повечето случаи от млади и съвсем млади стопани, събраха очите на многобройната публика, съставена също в по-голямата си част от млади хора.
Титлата и призовите места си оспорваха дакели и лабрадори, хъски и пудели, фокстериери и померани, немски овчарки и ротвайлери, пекинези и болонки…
Всички участници получиха грамоти и храна за своите домашни любимци, а най-добрите в отделните категории бяха наградени от кмета Владимир Георгиев. Градоначалникът връчи и купа на стопанката на победителя Джиджи от породата мини шицу. Второто място зае аляският маламут Хали, а третото – миналогодишният шампион кралският пудел Чарли.
При най-малките бе отличен дакелът Дакс фон дер Вила Суманя, следван от померана Рафаела и мопса Морф, който спечели и специалната награда.
Оценители бяха лицензираните международни съдии Петър Радев, Любомир Стефанов и Истилян Маринков. Призьорите получиха награди от зоомагазин „Майки”, механа „При Соте“ ветеринарна аптека „Мараджийски“, ЕТ „Котак 2000“, ветеринарна клиника „Глобал Вет“.
И все пак да отговорим накрая на въпросите в началото: голдън ретривърът е отличен плувец; немският ротвайлер е бил с топирана опашка в гладните години на Германия, тъй като го наемали за пазач на месарските магазини, а същевременно е трябвало да не замърсява месото; йоркширският териер е формиран в английското графство Йоркшър за лов на плъхове; аляският маламут пък е незаменимо впрегатно животно за онзи суров регион на Америка…
Два часа и половина продължи шоуто, посветено на най-добрия приятел на човека.

Тодор Попов

Leave a Reply