Изложба на Наум Хаджимладенов бе открита в София

По случай 125-годишнината от рождението на Наум Хаджимладенов в столицата /галерия „Средец” на Министерството на културата на бул. „Александър Стамболийски”/ вечерта на 8 май бе открита изложба на именития български и самоковски творец. Организатори бяха Министерството на културата, Община Самоков и Историческия музей в града ни.
Аксиния Будева, гл. експерт в министерството, поздрави ръководствата на общината и на музея за инициативата.
„Наум Хаджимладенов е личност с безспорен авторитет в средите на българските художници, но и изключително скромен и земен човек, живеещ там, в Теки махала на възрожденския Самоков. Той наистина е човек на две епохи, закърмен със спомените и разказите за възрожденския Самоков и именитите негови дядовци от времето на Чакър войвода до новото време на модерното европейско изкуство и неговото отражение в условията на развития социализъм”, отбеляза в словото Веселин Хаджиангелов.
Директорът на самоковския музей допълни, че през 30-те години на миналия век Хаджимладенов е дарил десетки свои творби на музея и така се превръща в един от неговите създатели.
„Хаджимладенов е човек с невъобразимо културно натрупване, интелект и въображение – такъв, какъвто го знаят творците  от столичната бохема и артистичен свят”, възкликна Хаджиангелов.

Галеристката Мария Караколева пък припомни интересната оценка за творчеството на бай Наум на известната изкуствоведка Ружа Маринска: „Хаджимладенов рисува естествено, без насилие над себе си и над образите. Гледа на човешките перипетии някак отдалеч, но не безучастно.”
Сред присъстващите на откриването бяха кметът Владимир Георгиев, гл. експерт „Култура” в Общината Пепа Георгиева, художникът Захари Каменов, носител на наградата „Захарий Зограф”, художникът и почетен гражданин на Самоков Христофор Пейчев, галеристът Иво Масларски, софийски художници и ценители на изобразителното изкуство, дъщерята на носителя на наградата „Захарий Зограф” Васил Чакъров – Домника Чакърова, общинските съветници Бойка Михайлова и Васил Зашкев, представители на самоковски културни институции.
Почитателите на изкуството ще могат да се насладят на изложбата до 31 май.

х х х

Наум Хаджимладенов е роден на 15 юли 1894 г. в Самоков. Завършва Художествената академия. Работи като учител, а от 1934 г. до 1946 г. илюстрира в столицата книги, вестници и списания. Става член на Съюза на българските художници и участва в много изложби в София и други градове, както и в чужбина – Ню Йорк, Париж, Прага, Атина.
Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия и на други галерии в страната, на Дома на хумора и сатира в Габрово или се намират в частни колекции в България, САЩ, Германия, Великобритания, Испания, Франция, Италия и др.
Хаджимладенов е носител на много ордени и други отличия, както и на званието „Народен художник”. През 1975 г. е избран за почетен гражданин на Самоков.
С този свят се разделя на 91 години, на 20 август 1985 г. На мястото на ул. „Иван Вазов” в Самоков, където бе неговият дом, сега има паметна плоча с лика на забележителния творец.

Евгения Попова
Снимки: Даниела Николова
/Наши специални пратеници/

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*