Новини, Шарен свят

Изложба събра на едно място папагали и финки, кучета и котки, рибки и зайци

Рекорден брой участници – 61, се записаха за превърналата се в традиция за края на всяка учебна година киноложка изложба, организирана в двора на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” от учителките Ирена Милчева и Елина Даганова. И въпреки, че не всички се явиха на самия ден – в петък, 26 май, дворът на училището бе огласен от искрен детски смях и емоции, от кучешки лай и всякакви други животински звуци.
Пред журито в състав ветеринарят д-р Владимир Топчийски, учителят и ловец Райко Попов и природолюбителят-шестокласник Петър Додов, „дефилираха” кучета, котки, птици /папагали и… финки/, зайчета, хамстери, морски свинчета, рибки… Най-многобройна бе групата на кучетата – най-верните приятели на човека, като членовете на журито и развълнуваните зрители имаха възможността да видят най-различни видове четириноги.
Едно от кучетата – двегодишната немска овчарка Сара, направи особено силно впечатление. Стопанката й – деветокласничката от ПГ „Константин Фотинов” Снежана Балабанова, сподели за „Приятел”, че Сара е взета от специален развъдник и вече две години се обучава за куче спасител. Оказа се, че таткото Георги работи в Планинската спасителна служба в Боровец. Самата Сара все още не е участвала в спасителни акции, но вече има натрупан солиден „стаж” от обучения на Витоша и край морето. „Имаме и още едно мъжко куче, порода немска овчарка, което също ходи на курсове, но то е по-малко и затова не го доведохме”, завърши усмихнатата Снежана, възпитаничка на „Митр. Авкс. Велешки”.
Ученици от 5-в клас на школото пък бяха изнесли от класната стая аквариума с рибката, за която се грижат заедно.
Вкусна храна зарадва всички животни-участници в проявата, а за най-оригиналните представители бяха осигурени и специални играчки.
Празникът бе открит с изпълнение на малките мажоретки, а по-късно със зумба танц се включиха и момичетата на Ралица Струмина.

Делян Василев

Leave a Reply