Култура, Новини

Излъчиха на живо великденската служба в Митрополитската черква

В полунощ на 18 срещу 19 април на интернет страницата на Община Самоков бе излъчена на живо тържествената служба по случай Великден в Митрополитската черква „Успение Богородично”. Службата води архиерейският наместник на Самоковската духовна околия иконом Михаил Колев.
Миряните се бяха съобразили с изискванията във връзка с пандемията и в стародавния храм богомолците – всеки с маска и на разстояние един от друг, бяха по-малко на брой.
В затрогваща беседа след религиозния ритуал отец Михаил изтъкна отговорността на хората в сегашната сложна обстановка, породена от разпространяващата се зараза.
Пълен запис на службата бе излъчен на самия Великден – на следващия ден.
Предварително всички храмове и районите около тях в Самоков и цялата община бяха почистени и дезинфекцирани. Оповестено бе, че черквите ще останат отворени, но бе отправен призив миряните да останат по домовете си. За реда около храмовете се погрижиха служители на МВР.
В обръщение към жителите на общината кметът Владимир Георгиев ги поздрави с големия християнски празник и подчерта, че „вярата е тази, която е винаги с нас в най-големите трудности и изпитания”.
„Бъдете разумни и нека не увеличаваме черната статистика. Издържахме повече от месец. Нека продължим, за да се поздравим с добър резултат от дисциплината и спазването на разпоредбите”, заключи в приветствието си Георгиев, имайки предвид борбата с опасния вирус и потребността от спазване във връзка с това на обявените изисквания.
Навсякъде по домовете в града и селата на Възкресение Христово хората се почерпиха в скромна домашна обстановка с козунаци и боядисани яйца и си пожелаха преди всичко здраве и по-добри дни и години.

Leave a Reply