Изпълнения на акордеон и пиано направиха необикновена вечерта на 17 декември

Децата и младежите от школите по акордеон и пиано към читалище-паметник „Отец Паисий” направиха със своя концерт необикновена вечерта на първия ден от предпоследната 51-а седмица за годината – понеделник, 17 декември. Тогава на украсената сцена в обновеното вековно културно средище се изявиха 20 даровити самоковци.
Проявата откри най-малката пианистка – едва 5-годишната Леана Цури, която направи разпявка по нотите от долно „до” до горно „до” и обратно – изпълнение, известно като „Качвам се по стълбичката и надолу слизам”. След нея по музикалната стълбичка се изкачиха Гергана Василева, Мария Крамарска, Иван Хаджийски, Калоян и Горан Сарафиеви, Йоан Джабиров, Божидара Пашова, Симона Чакалова, Надежда Крумова.

От рояла прозвучаха най-различни по характер и националност творби – хора, народни песни, английски мелодии, произведения на Парашкев Хаджиев, Бела Барток, Йозеф Хайдн и пр., и пр. Пианистката Мариета Димитрова пък се изяви и в амплоа на певица с кристален глас под акомпанимента на ръководителя на школата Борис Георгиев.


Във втората част от концерта публиката се наслади на изпълнения на акордеон на възпитаниците на ръководителя на школата Георги Машов. Сами и в дует акордеоните разтвориха Адриян Чучуков, Георги Даганов, Димитър Рогачев, Мария Йорданова, Николай Йорданов, Николай Петров, Николай Шаклев, Радослав Даганов. Благодарение на светкавичните движения на пръстите им в салона прозвучаха детски и коледни песни, творби на Георг Хендел и Анхел Вилолдо, както и истински наниз от хора – Дунавско, Дайчово, Еленино, Варненско…


Впечатлен от уменията на младите музиканти, Дядо Коледа им връчи и подаръци на сцената.
„Станалото тази вечер е поредното доказателство, че музиката е най-силното средство за въздействие – тя сплотява, възпитава, обединява и създава приятелства”, възкликна в края водещата Ралица Стоянова.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*