Изследване за историята на Боровец на Невена Митрева и Любомир Николов излезе в книга

„От Чамкория до Боровец” е заглавието на новото музейно издание с автори Невена Митрева и Любомир Николов. Книгата бе представена на 20 август в хотел „Арена”. Изявата бе и част от проявите, посветени на Празника на Самоков.
За новата изключително ценна книга и за работата по нейната подготовка за издаване говориха директорът на музея Веселин Хаджиангелов и самите автори – Митрева и Николов. Те благодариха на Общината за осигурените финанси за издаването на книгата.
Катя Теодорова, една от наследничките на някогашния министър-председател Теодор Теодоров /който е имал вила в Боровец/, изтъкна в изказването си колко успешна е била съвместната работа на стопаните на имоти в курорта и на общинската управа в Самоков, което е и истински пример за дейността на сегашните стопани и управници в името на по-нататъшното развитие на курорта днес и в бъдеще.
Кметът Владимир Георгиев посочи голямото значение на книгата и изрази признание на авторите и на музея, като зарадва и с красив букет Н. Митрева.
Междувременно на голям екран бяха показани много емблематични сгради от някогашната Чамкория. В залата, на разположение на многобройните посетители, бе и план в голям мащаб на Боровец /Чамкория/ от 1936 г., утвърден от самоковската управа.
Водеща на представянето на новата книга бе гл. експерт „Връзки с обществеността” в Общината Веска Тодорова.
Накрая бе даден коктейл, по време на който продължиха разговорите за миналото, настоящето и бъдещето на Боровец.

х х х

„От Чамкория до Боровец” представлява луксозно илюстровано издание, в което са събрани стотици документи и снимки /само фотографиите са около 600 бр./, разказващи по оригинален начин за над 120-годишната история на първия български курорт. Зародила се като климатично летовище през 90-те години на 19 в., още през 1899 г. тогавашната Чамкория се сдобива с държавен акт, който потвърждава съществуването на курорта. Първите „летни къщи” /както са се наричали вилите в миналото/ са били построени от самоковци.
През 30-те години на миналия век Чамкория израства като целогодишен курорт не само от национален, но и от европейски ранг, с европейска визия. Това става с комплексното развитие на летовището, с изграждането на водопровод, пътища, електрическа мрежа, общински сгради, православен храм и десетки частни вили на видни интелектуалци, индустриалци, генерали, министри. В курорта още в началото на миналия век и малко по-късно са построени царски дворци, хотел с казино, ресторанти, пансиони, поща, тенис кортове. Има дори картинна галерия /във вилата на художника Павел Францалиски/. Хората от по-възрастните поколения си спомнят и езерото с лодки в началото на курорта.
Много от построеното по различни причини сега не съществува, но в новата книга са събрани сведения за всички сгради в курорта, независимо дали те са държавни, общински или частни.
Бурно се развива Боровец /каквото е името на курорта от 1942 г./ в средата на миналия век и особено през 70-те и най-вече през 80-те години, когато на основата на успехите в ски спорта и туризма се изграждат големи хотелски комплекси, заведения, модерни ски писти, кабинковият и други лифтове.
В продължение на близо три години авторите на голмата книга са работили усърдно в Държавната агенция „Архиви”; издирвали са документи и фотографии, пощенски картички, рекламни материали, публикации; разговаряли са с много хора; съпоставяли са твърдения и факти; отсявали са важното; подреждали са и са подготвяли за печат обширния труд.
Книгата е в три части. Още в първата се изтъква водещата роля в създаването и развитието на курорта на Самоковското градско общинско управление. Показани са характерни сгради, публикувани са материали за благоустрояването на курортната територия. Отделни глави са посветени на модернизацията на курорта и на неговата реклама.
Втората част на книгата съдържа своеобразни паспорти на държавни и общински сгради, на царските дворци и на частните вили.
Третата част е каталог на Историческия музей, съдържащ над 350 пощенски картички.
Към книгата са приложени факсимилета на важни документи. Дадена е библиографска справка. Има и резюме на английски.
Книгата на практика е сериозен документ, който се превръща в една от визитните картички на красивия и с богато минало Самоковски край.
„От Чамкория до Боровец” струва 59 лв. и може да се закупи от Историческия музей.

Тодор Попов

Можете да харесате