Икона на самоковски майстор украси читалище на пазарджишко село

Момент от освещаването на иконата

Едно от най-древните селища в региона е моето родно село Паталеница. Създадено е през средновековието и на негова територия са открити много обекти от римско и тракийско време. През 1956 г. към него е присъединено с. Баткун и това го прави едно от най-големите селища в Пазарджишка област.
Откакто се помня, на 27 юли всяка година в селото се събират роднини и гости, за да отдадат почит на св. Пантелеймон – закрилника на селището. Отскоро и читалището носи името на светеца. Затова и на мен – родената в това красиво родопско село, ми хрумна идеята да подаря на читалището икона на светеца. Иван Иванов, дърворезбар от Самоков, прие присърце моя замисъл и само за два месеца изработи иконата от дърво.
На самия ден в нашата църква, построена през далечната 1708 г., протоиерей Васил Спасов и отец Димитър от Пещера, обслужващ Паталеница, осветиха иконата, която ще краси фоайето на читалището. Дейността на самото читалище е наистина богата – дейност развиват женска фолклорна група, детски и женски танцов състав и др.
В навечерието на празника пък артисти и ученици от Пловдив представиха откъси от Шекспирови пиеси тук пред многобройна публика – домакини и гости. Всички бурно аплодираха участниците в може би единствената в България юношеска театрална трупа.
На празника селският площад се изпълни с народ – всеки искаше да се наслади на песните и хората на местните самодейци. Хубавото настроение се поддържаше и от оркестър „Палитра”, чиято първа изява е била точно тук преди 4 години съвместно с певицата Бояна Иванова.
Самият празник е станал възможен благодарение на подкрепата на кмета на Пазарджик Тодор Попов, на председателя на земеделската кооперация Георги Овчаров, на спонсорите д-р Мантаров, земеделския производител Стоил Темелков, Тони Георгиев и семейство Василеви.
Гости и домакини опитаха и вкусния курбан, сготвен и благословен в църквата.
Докато на площада се виеха хората, разговарях с кмета на Паталеница Ангел Налбатски, който посрещна десетина кметове – колеги от съседните села, гости на празника. „Втори мандат съм кмет и съм доволен от съселяните си. Голяма подкрепа имаме от пазарджишкия кмет. В селото ни живеят 1500 души, но имаме и много виладжии. Затова асфалтирахме пътя и до последната вила. Радостно е, че и младите остават тук. Сега се подготвяме за основен ремонт на детската градина с идеята да приютяваме тук и децата от съседните села.”, сподели г-н Налбатски.
Разделихме се с кмета и се включих в хорото. Наоколо ухаеше на кебапчета и пържоли, на пуканки и казанлъшки понички – на празник като на празник…

Димитрина Божилова

Женската фолклорна група от Паталеница

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*