Култура, Новини

Илиана Дончева е новият носител на наградата „Захарий Зограф”

Жури определи художничката Илиана Дончева за носител на националната награда за изобразително изкуство „Захарий Зограф” за 2014 г.
Както е известно, авторитетното отличие се спонсорира от Общината още от основаването на наградата в началото на 70-те години на миналия век. След промените през 1989 г. отличието в продължение на около десетилетие не се присъждаше, но от 2000 г. връчването на наградата бе възобновено.
Илиана Дончева е родена през 1948 г. в София. Завършила е Националната художествена академия през 1972 г. През 70-те и 80-те години създава десетки творби в областта на декоративно-монументалните изкуства.
Работи в сферата на темперната живопис. Произведенията й се отличават с характерен стил и почерк. В творчеството й се долавя влияние от стенописта – за това говорят богатата сюжетна линия, активният колорит, сложната композиция, граничеща с монументалност.
Авторката е имала самостоятелни изложби в София, Габрово, Трявна, Пловдив, Созопол и др. Участвала е в общи изложби у нас и в чужбина – Сърбия, САЩ, Канада и др. Последната й изложба е от есента на миналата година в столицата.
Творби на Илияна Дончева притежават галерии и частни колекции във Франция, Германия, Белгия, Канада, Япония, Гърция, Турция.

Leave a Reply