Новини, Спорт, Футбол

Илиян Чалгънов: „Всеки може да помогне по някакъв начин на футболния отбор”

Въпреки сравнително незавидната ситуация, в която се намира футболът в Самоков през последните години, в града ни има хора, които милеят за добро настояще и стабилно бъдеще на „Рилски спортист”. Компютърният специалист Илиян Чалгънов се зае собственоръчно и без никаква материална изгода да направи интернет сайт на клуба.
На пръв поглед – нещо хубаво, полезно, макар някой ще каже, че не е от първа важност. Да, бих се съгласил донякъде с подобно становище. Но бих казал – колко по-добър би бил нашият свят, в частност нашият клуб, ако всеки, който може, да му подаде ръка – дали с направата на онлайн платформа, дали с нови екипи, дали с няколко топки, дали с транспорта за гостуванията, дали просто с присъствието и подкрепата си от трибуните на ст. „Искър” при домакинствата на тима…
Затова и смятам, че благородните постъпки, като тази на Чалгънов, трябва да се популяризират, за да стигнат, от една страна, до хората, които биха помогнали по един или друг начин на тима и, от друга – да вдъхнат оптимизъм и надежда у зрители и футболисти.

– Здравей, Илияне. Защо реши да се нагърбиш със задачата да направиш сайт на „Рилски”, какво те стимулира? Явно си свързан с футбола и обичаш отбора…
– Първо искам да благодаря на теб и екипа на в. „Приятел”, че въпреки незавидните позиции на отбора и лошото положение, в което се намира, продължавате да отразявате всичко, свързано с „Рилски спортист”. Това е похвално, тъй като сте едни от много малкото медии, интересуващи от футбола в Самоков. Всички знаем как на баскетбола примерно се обръща повече внимание, но това е нормално предвид факта, че там се наливат финанси от спонсори и има резултати от цялата тази инвестиция, а и има налична добра база за развитие на всички гарнитури.
Именно това липсва на футболния „Рилски спортист” – финансиране, нормална база, медиен комфорт и много други неща, да не ги изброявам. Не е тайна, че освен помощ от Община Самоков, друга помощ за отбора няма и това е крайно недостатъчно за развитието на клуба. В момента футболният клуб крета на магия във „В” група и няма как да се изискват добри резултати при липса на добро финансиране и с футболисти без заплати с месеци, които „помпат” само на мускули.
Реших да направя нещо според възможностите си, тъй като ми е болно да наблюдавам отстрани как клубът тъне в мъгла и забрава и на стадиона ходят една шепа хора. Ако можех, бих помогнал финансово, но за мен е непосилно, тъй като съм един обикновен работещ човек. Прецених, че мога да помогна, като за начало направя добър клубен сайт. Всеки уважаващ себе си отбор трябва да го има, тъй като той е връзката с феновете и медиите. В медийните среди такъв сайт би имал авторитет, на него ще се гледа по-сериозно като осведомител на обществеността за всички процеси в клуба. Използвах мои познанства в медийните среди с молба да се отразяват събитията във футболният клуб. Първата ми цел е да започне да се „шуми” около отбора, да събудим интерес както сред привържениците, така и в медиите и местния бизнес.
– Срещаш ли подкрепа и разбирателство от клуб, Община, привърженици…
– Разбира се. Срещам пълната подкрепа на Общината и клуба. От първия момент, в който предложих идеите си, те са „За”. Благодаря на Веска Тодорова, гл. експерт „Връзки с обществеността” в Общината, която веднага се зае да ме свърже с отговорните фактори, както и на треньора г-н Петър Аджов . Имам неговото уверение, че ще подава информация за всичко случващо се в клуба и дотук имаме отлична комуникация помежду си.
За привържениците не мога да кажа нищо все още. Малко по малко се активизират във фейсбук групата на събитията, но по отношение на посещения на мачове на стадиона мисля, че няма съществена разлика. Силно се надявам това да се промени; аз ще съм последният човек, който би изгубил надежда. Няма невъзможни неща!
– Сигурно имаш и други идеи за бъдещето?
– Идеите са много в главата ми, друг е въпросът колко са осъществими. Имам стратегия и ще я следвам стъпка по стъпка, пък „каквото сабя покаже”. В крайна сметка, ако не опитам, никога няма да разбера какво ще се получи. Главната ми цел е да събудим изстрадалите привърженици на футбола, да засилим интереса им и не на последно място да събудим интерес и у подрастващите към футбола. Няма нищо по-прекрасно да имаме силни юношески гарнитури, участниците в които един ден да играят в мъжкия отбор и всички самоковци да се гордеят с това. Мисля, че именно това би върнало хората на стадиона.
И тук пак се връщам на болната тема, защото тя върви ръка за ръка с развитието на футбола – финансирането. Мисля, че местният бизнес трябва да погледне малко по-сериозно към спорта и в частност към футбола. Да, някои ще кажат, ама това е аматьорски футбол и затова няма интерес. Напротив, има много отбори на аматьорско ниво, подпомагани от местния бизнес, било като рекламодател или спонсор. Веднага давам примери с отбори като „Сливнишки герой” и „Струмска слава”, „Пирин” /Гоце Делчев/ също, които са в нашата група. „Моделът „Банско” вече е на по-професионално ниво, „Моделът „Пирин” /Благоевград/… Все отбори, които са тръгнали от нищото, но получават подкрепа, която им дава възможност да надграждат, да изискват и да мечтаят за професионалният футбол.
– Доколкото знам, имаш солидна биография при правенето на спортни сайтове…
– Солидна като цяло да, но за спортни сайтове – това е третият. Принципно те не се различават особено. По-особеното при спортните сайтове са таблиците с класирането и резултатите. Нека се има предвид, че клубният сайт на ФК „Рилски спортист” все още не е завършен като цяло, има още доста работа, за да стане така, както желая. Всичко ще градим постепенно според времето, което ми остава, тъй като имам друга основна работа и тя все пак е приоритет, през свободното време върша останалото.
Иначе по-известните мои спортни проекти са сайтът на ПФК ЦСКА, който направихме миналата година /когато отборът беше във „В” група/ – той е все още действащ, както и сайт към Министерството на младежта и спорта. За моя скромен семеен екип това са високи постижения и показател, че сме изградили някакво доверие и сме се доказали с опита си през годините.

Делян Василев

Leave a Reply