Култура, Новини

Илия Луков пя на юбилеите на училището и читалището в Горни Окол

Почти столетие се разгаря читалищното огнище в Горни Окол. Цели 90 години то разпръсква искри в кацналото на баирите село и радва старо и младо. Такова е и името на читалището – „Искра”, то напълно подхожда на тези хора, които са пренесли през годините своята обич към знанието, културата, родния фолклор.
Още едно голямо местно събитие отпразнуваха на 29 ноември домакини и гости на селото – 180-годишнината на някогашното килийно училище. През 1835 г. 30 ученици и техният първи учител поп Георги Михайлов от съседното село Долни Окол слагат в къщата на Коле Стамболийски началото на просветното дело. През 1926 г. в селото е открита и прогимназия. Просветната и културната дейност започват да се развиват вече успоредно – училището образова младите хора, а същевременно се изнасят представления, отбелязват се важни дати, християнски празници, поддържат се обичаи. Преди време тук е имало и кино, и самодеен театър.
Дългогодишната библиотекарка Стоянка Иванова създава първата певческа група. Неин достоен наследник става през 2010 г. групата за автентичен фолклор „Околийка”. През изминалите от образуването й едва пет години групата успява да спечели признание, медали и много други награди от различни фолклорни форуми. В това присъстващите се убедиха и от многобройните дипломи и грамоти, заели почти всички стени на залата.
За историческия момент на създаването на училището ни припомни старият звънец, ударен от Албена Николова, която след това рецитира стихотворение за Горни Окол, написано от председателката на читалище „Искра” Таня Божкова.
Малката Маргаритка Бочева изпълни чудесно „Мила родино”, а по-късно и „Девойче бело, червено” и „Тръгнала Лиляна на воденица”. Последва я Вики с „Китчице, буйна лободо”. Млади изпълнители се представиха с дует. Песни от своя богат репертоар изпълниха и жените от „Околийка”.
Поздравителни адреси участниците в тържеството получиха от депутатката Ирена Коцева и от зам.-областния управител Николай Николов, който е родом от Горни Окол. Представители на общинската управа обаче нямаше.
Поздрав поднесе председателката на самоковското читалище „Младост” Лили Шуманова. Младите танцьори от читалището, ръководени от Станислав Крумов, буквално разтърсиха сцената с буйни хора от различни фолклорни области.
За всеки гост имаше художествено оформен свитък със стихотворението за Горни Окол на Таня Божкова. Всеки гост получи и сувенир – магнитче с разтворена книга и перо.
Кулминацията на концерта настъпи с изпълненията на народния певец Илия Луков. Той започна концерта си с песен с над 200-годишна история, а после изпълни химна на Преображенското въстание и чудесната „Мамо, снощи те сънувах”. За втори път тук чух и прекрасната песен за мохамеданина Кара Али от Чепинско – през деня бил михтарин /кмет/, а нощем – хайдутин; един истински българин по кръв и по род, който казал на дружината си: „Когато свърши земния ми път, комитските ми дрехи облечете, тъй да се явя на оня свят…”
Родолюбивите песни разиграха хората от салона. Деца, младежи, че и баби се хванаха на голямо хоро. Стана истински празник!
Накрая имаше и почерпка – погачи, баници и сладкиши от домакините и разнообразни плата, подготвени от екипа на фирма „Дусман”.
Организаторите получиха цветя, а Илия Луков си замина също с подарък – огромна саксия с коледна звезда.

Димитрина Божилова

Leave a Reply