Новини, Статии, коментари, Шарен свят

Имаме нужда от градски духов оркестър

За тържественото отбелязване на 134-годишнината от освобождението на Самоков от турско робство, което по традиция стана на 14 май, голямо значение имаше духовата музика. Тя водеше шествието, тя осигуряваше музикалния съпровод на изпълненията на мажоретките.
До тук – добре. Но откъде беше дошла тази музика? Чак от Ботевград – по-малък град на 120 км от Самоков!…
Не е много далеч времето, когато всяко училище в града ни имаше фанфарна музика, а гимназията – и духова. Като тръгнеха тези оркестри на празници, чудесно настроение завладяваше всеки жител и гост на града ни. Празникът наистина се получаваше…
Нима не могат да се намерят пари сега, за да се закупят инструменти и да се осигури издръжката поне на един градски оркестър. На първо време може и да е по-малък и то съставен евентуално само от ученици.
Вярно, че е криза, но не се касае сигурно за огромни средства. Ако Общината не може да отдели достатъчно финанси, биха могли да помогнат и някои фирми.
Въпросът нека се обмисли от общинските съветници. Един такъв оркестър ще създава много празнично настроение в Самоков по различни поводи. И ще повдига настроението на всички, а и авторитета на града ни.

Евгения Попова

Leave a Reply