Култура, Новини

Имаме си вече галерия „Бисера”

Голямото празно с години помещение вляво на подхода към общинската сграда в студената привечер на 17 декември неочаквано за мнозина грейна и започна да привлича и случайно минаващи, и знаещи за събитието – откриването на галерия „Бисера”.
Посрещани от младите домакини Лъчезар и Ралица, от известния обществен деятел Николай Николов и други близки, посетителите идваха, привлечени от жаждата да видят нещо ново, по-различно, очите и душата да се насладят на багри и изкусно сътворени творби – картини, керамични изделия, накити…
Инициатори на тази „авантюра” – откриването на галерия, са общинските съветници /мнозина от тях присъстваха/, кметът Владимир Георгиев и, естествено, стопаните – Лъчезар и Ралица Кенанови.
В приветственото си слово Георгиев сподели, че единствено семейство Кенанови са се решили на тази рискована стъпка, за което им благодари. „Крайно време беше да се направи нещо по-различно от отварянето на кръчми и кафенета и е много важно да се подкрепят такива инициатори в града на зографите, на стоте художници. Всички гости на Самоков ще се отбиват тук и ще преоткриват и самия град”, допълни кметът.
Весело оживление внесе полякът Артур Сикорски, който говори на български, макар и с акцент. Той сподели, че връзката му със Самоков датира от 1982 г., когато на пионерски лагер тук се среща с бъдещата си съпруга Албена, пие вода от Голямата чешма преди три години и окончателно се заселва тук. Въпреки че близо 30 години обикалял света, своето щастие намерил, по думите му, тук, в Самоков, където е открил щастливи, отворени хора.

Артур Сикорски, Ралица Кенанова и кметът Владимир Георгиев

„Няма я лудницата на големите градове. При връщането си тук видях един нов, преобразен град – хубави улици, магазини, спортна зала… Ето че се отваря и друг храм – галерия „Бисера”, възкликна Артур.
В новата галерия са изложени картини на художници от цялата страна. Има и на познати самоковски имена – Георги Клисарски и Симона Георгиева, на млади творци от ателие „Зографче” с ръководител Маргарита Кьосева.
…Оказва се, че първите смели стъпки към създаването на нещо по-различно Лъчезар и Ралица са направили преди 20 години. Когато решили да кандидатстват за къщичка в Боровец, тогавашният кмет Николай Китов не вярвал, че някой иска да се занимава там като галерист. По-късно семейството открива подобна галерия в Созопол, а преди няколко години и на Ларгото в центъра на града ни.
„Трудно е – хората по-рядко си позволяват да купуват картини”, не скрива притесненията си Лъчезар. Дългогодишният му опит в този бранш обаче му позволява да прави реална преценка на предлаганите от художниците картини така, че те да могат да бъдат купувани.
Иначе образованието му е съвсем различно – машинно инженерство, издава тайната баща му. От малък обаче обичал да рисува. Преди години, когато учил в Сливен, попада в обкръжението на местните художници и детската му страст се разпалва. В Сливен и сега се ползва с голям авторитет. Ралица пък по професия е детска учителка и също е с афинитет към творчеството.
Дано вниманието, на което се радваха инициаторите при откриването от страна на приятели, общинари, почитатели на изкуството, включително от народната представителка Ирена Коцева, продължи и в бъдеще и галерията да стане притегателен център за хората, търсещи сувенири, подаръци или… просто наслада за душата.

Надка Вардарова

Leave a Reply