Култура, Новини

Имаш ли вдъхновение – светът е твой!

Малинка Златкова и Ани Йовева

„Дали сме млади или помъдрели,
дали сме в сила или в плен на зрелостта,
единни ли сме, значи сме успели
възторг и радост да дариме на света!”
Този припев на песента-химн на клуб „Приятели на гоблена, шевицата и други изкуства” чухме за първи път на 11 ноември в Руския културно-информационен център в София. Там, в Мраморната зала, тържествено бе отбелязана 10-ата юбилейна годишнина на клуба. Негов създател е покойната вече Виолета Сотирова – една истинска българка. Председател е Росица Бакалова, а секретар – Елена Балабанова.
Този прекрасен празник на красотата събра десетки майсторки на гоблена, шевицата, стъклописа, бродерията, кенетата, тъканите на вертикален стан, бижутата от естествени материали и др., носещи закодирани послания от нашето минало. Всеки, който посети изложбата, след посрещането с хляб, сол и мед, с подаръци от клуба, попадна в един истински оазис на съвършенството, сътворен от сръчните ръце на българката.
С истинско дръзновение, с талант и очи за красотата е изработено всичко, показано в тази зала. Целта е да се запалят и други да творят и да се приобщават към прекрасното. Стъпка по стъпка през изминалите 10 години жените са втъкавали заедно с нишките и своето отношение към истинските богатства на България.
Членовете на клуба не само уреждат изложби, а и участват в дарителски акции, работят съвместно с други клубове, обучават деца да усвояват различни техники.
През изминалото десетилетие заедно с участниците в клуба са и приятелите от Руския център, от сдружението „Приятели на Русия”, както и много фирми, на които председателката Бакалова изказа сърдечна благодарност. На тържеството на руския консул бяха подарени гоблен „Альоша”, портрет на Пушкин и т. нар. рушник-месал – домашно тъкано платно отпреди 60 години, избродирано с много красива шевица.
Сред гостите бяха космонавтът Георги Иванов, съпругата на Николай Хайтов – Таня, народната певица Калинка Згурова, естрадната звезда Маргарита Хранова, представители на посолства и фирми, журналисти. За всички тях момичетата с ръководител Маргарита Чорбаджийска изпълниха няколко песни. Калинка Згурова даде тон за „На многая лета”. Поздрав с народни песни с джазов оттенък поднесе дует „Асен и Милена груп”. Маргарита Хранова с емблематичната си „Много любов” запали всички да я запеят. Народният певец Стоян Борисов пък развя бродирана кърпа и се представи с хороводни песни.
„Много съм щастлива, че съм тук, сред вас – майсторките на тази красота. И аз плета и шия, но сега направо ме запалихте още повече. Радвам се на тези прекрасни творения и нека още дълги години да ги показвате”, сподели Марги Хранова.
Наистина не можеш да останеш равнодушен пред изваяните фантазии от плетива и бродерии, сред които достойно място заемаха и творенията на нашите две самоковки – Ани Йовева и Теменужка Велчева.
Ани се представи с обеци и колиета /шита и калоферска дантела/, блузи с дантели /кюстендилска и самоковска/. А покривката й с коледен венец и херувимчета просто спираше дъха с изяществото си. Модели с шевици от Самоковско, гобленът „Храм „Александър Невски” и още много други предизвикаха нескрития интерес на посетителите.
Теменужка Велчева не остана по-назад от другите със своите плетива, бижута, гоблени, шапки, шалове и други аксесоари към облеклото.
Мими Добрева от Велико Търново отново изуми всички със своите картини на цветя от студен порцелан.
Много интересни и за пръв път показани бяха шишетата на Донка Дянкова от София. Във вътрешността им имаше картини. В случая са използвани пясъчна техника, декупаж, камени дантели, точкова живопис. Подобни творби майсторката създава вече цели две десетилетия.
Катерина Маринова от Русе е наследила от майка си любовта към родната шевица. Някога дядо й е бил военен и баба й събирала отвсякъде различни теркове за видовете шевици.
Светлана Бакалова демонстрира техника „фриволете” със совалка, „фуркет” – навилка за болера, шалове, блузи и др.
Радка Вацева е редовен участник в изложби в София, из страната, но е позната и от участията си нашия радуилски „Бобфест”. Тук тя отново демонстрира майсторство в стъклописа, рисуваните шалове и миниатюрните стъклени сувенири.
Иванка Стоянова от София за пръв път се престраши да покаже своите бродерии тип „Ришельо” /шито и рязано/. Красивите й покривки и тишлайфери предизвикаха заслужен интерес.
Много силни бяха и изявите на гобленарките, представили се с пейзажи, мадони, светци, герои от историята, кътове от природата, образи на дами и деца, цветя, коне – едни наистина невероятни послания, сътворени с много любов и всеотдайност. Аз се застоях най-много пред „Букет с гладиоли” – толкова истински, че имаш чувството, че можеш да докоснеш и да откъснеш цветята. Майсторката на това творение Пенка Зафирова го показваше за първи път.
Галя Асенова от ТВ СКАТ /предаването „От българско по-българско”/, която бе водеща на програмата заедно с Елена Балабанова, сподели: „Да благодарим на тези жени за красотата, която отвори очите ни широко. Всеки знае, че за да бъде сътворена тази красота, е употребен много труд, а това е нещо чисто, много истинско и много българско. Дедите ни са го създали, а ние трябва да го съхраним и предадем на поколенията!”
„Първата българка е втъкавала, заедно с нишките, красотата на българската земя, на истинските българи, на бита и обичаите. На нас ни стига благодарността на поколенията или както е казал поетът: „Ако няма какво да дадем на света, за какво сме родени!” Можем да бъдем доволни, че даваме нещо, което ще остане и тогава, когато нас вече няма да ни има”, горди бяха участнички в проявата.
В края на тържеството с химна на клуба се представи вокално-инструменталната група „Вдъхновение” с ръководител Георги Богданов, композирал музиката по текст на Елена Балабанова. Както е редно, имаше и торта с десет свещички и фойерверки. Една чудесна проява, която дълго ще се помни…

Димитрина Божилова

Теменужка Велчева

Leave a Reply