Новини, Читателски, Шарен свят

Има ли лек за манастирските неволи?

Група самоковски миряни пишат до редакцията:
„Без обществено обсъждане от страна на граждани се извършват преустройство и различни безобразия в една светиня за самоковци – Девическия манастир. Това е престъпно посегателство върху старина отпреди около 240 години. Разрушена е една от килиите, която през 1871 г. е приютявала Апостола на свободата Васил Левски. Освен това поставената паметна плоча върху килията в момента се въргаля в двора на манастира.
Явно това действие е незаконно и всъщност си е груба вандалщина.
Не знаем кой е взел такова безотговорно решение без знанието на Софийската митрополия, на Института за паметниците на културата и отговарящите за културните ценности и църковното настоятелство в манастира в Самоков.”
Според авторите игумения Гавриила – възрастна, болна и безпомощна жена, повече от месец била затворена в килията си, без подобаващо обслужване и достъп до нея на близките й, с опасност да се разболее, като най-накрая била настанена в болница. Покъщнината и дрехите й пък се унищожавали и горели в двора на метоха.
В писмото се добавя, че от манастира е прогонена монахиня Гликерия, която полагала грижи за игумения Гавриила. Другите монахини пък се черкували не в църквата на метоха.
За нередностите в писмото е обвинена монахиня Пелагия.
„Възмущението ни няма граници”, завършват авторите.

Монахиня Пелагия

Представители на „Приятел” провериха изнесеното в писмото и потърсиха отговор на поставените въпроси.
Директорката на дирекция „Териториално и селищно устройство и европейски проекти” в Общината инж. Евелина Перфанова обясни, че ремонтът и строителството в Девическия манастир се извършват по искане на НИНКН /Националния институт за недвижимо културно наследство/ и манастирската управа. Проектите са от института, а Общината е издала строителното разрешение. Извършва се ремонт и разширение на магерницата /манастирската кухня/. Съборена е сграда, за която е имало опасност да се срути. По думите на инж. Перфанова, тя ще бъде възстановена при осигуряване на необходимите средства.
Парите за строителните работи в манастира са от Постоянната комисия по аварии и бедствия.
„Цялата документация е в Община Самоков и при желание може да се направи справка”, категорична бе инж. Перфанова.

Магерницата

Пред представител на вестника д-р Красимира Ковачка, управител на „МБАЛ-Самоков”, потвърди, че игумения Гавриила е била много отслабнала и са я взели в болницата. В продължение на една седмица за нея са се грижели в неврологичното отделение, където нямало болни от грип. Отслабналият организъм на болната позакрепнал, жената започнала да се храни, почувствала се по-добре и пожелала да се завърне в манастира.
По време на престоя й в болницата д-р Ковачка изпратила две санитарки да почистят килията на игуменката в манастира и прилежащите й санитарни помещения, в болницата изпрали килимите и дрехите й. Подменили леглото й в манастира, изнесли счупения диван и старото и изхабено обзавеждане. От страна на манастира бил закупен нов диван, който е поставен в килията на игуменката.
Сега вече, по думите на монахиня Пелагия, игумения Гавриила се храни добре, взима си редовно и лекарствата.
От ръководството на болницата пък препоръчаха със съдействието на манастирската управа да се назначат жени, които да се грижат за болните и възрастни монахини. При посещението си в манастира редакционните представители с удовлетворение констатираха, че това вече е направено.

Игумения Гавриила

В манастира, от разговорите с монахините Пелагия и Херувима стана ясно, че килията, където е отсядал Апостола, не е разрушена сега. Сестра Херувима е на 94 години, с добра памет, а от 5-годишна е в манастира. Тя твърди, че няма точни доказателства къде е отсядал Левски, но според спомени на някогашна възрастна монахиня килията се намирала отпред, на „пътя”, откъдето е било по-лесно да се влиза и излиза.
Както е известно, при входа на манастира преди няколко години бе поставен орелеф на безсмъртния Дякон. Паметната плоча, която се е намирала до тогава на това място, сега е поставена пред една от килиите. Два от ъглите й са счупени при демонтирането, но текстът е запазен. През други сезони на специалната поставка към плочата се поставят цветя.
Изясни се, от думите на монахиня Пелагия и от споделеното от игумения Гавриила, че тя сама желае да стои заключена и не пуска при себе си всеки.
Представителите на вестника ни на място се убедиха, че благодарение на съдействието на д-р Ковачка и лечението в болницата игумения Гавриила отново се храни добре и е жизнена, въпреки своите вече 94 години.
Монахините заявиха, че не се черкуват в други черкви, както се твърди в писмото. Три от тях са на практика на легло, четвъртата – Пелагия, пее в манастирската църква. Всички монахини се хранят в манастира, където се приготвя храната им. Те са благодарни на бизнесмена Христо Ковачки, който от 3-4 години редовно ги снабдява с хранителни продукти от супермаркет „Европа” за по 250 лв. месечно.
Монахините са признателни и на всички, благодарение на които през миналата година се реализирали 48 хил. лв. приход при 6000 лв. през предишни години. Те имат и идея след като бъде изцяло готова магерницата, да се осигурява безплатен обяд на социално слаби наши съграждани.

Екип на „Приятел”

1 Comment

 1. monaxinia Pelagia

  Уважаема редакция,
  обръщаме се към вас по повод писмото, публикувано във вашето издание, под заглавие „Възмущение без граници”, разпространяващо невярна, клеветническа информация за сестрите в манастира. Това писмо е било изпратено и до редакциите и на трите издания в Самоков. Чест прави на редакционните екипи, че постъпиха съобразно журналистическия морал и провериха фактите на място, в манастира. В резултат на проверката се появиха и статии, касаещи засегнатите в писмото теми. Вашата редакция, постъпи по същия етичен начин и отрази тази тема. Въпреки че по темата вече достатъчно е писано, след като във вашето издание се публикува гореописаното писмо, ни се струва, че е редно да получим право на отговор.
  За съжаление, с горепосоченото писмо се разпространява невярна, клеветническа информация за сестрите в манастира. То е тенденциозно и преднамерено, като в него са видни изкривяване на факти, откровени неистини и да кажем направо – лъжи.
  Монахините, полагащи грижи за поверения им манастирския имот, естествено, са най-загрижени за състоянието на светата обител, именно като историческата и културна ценност, която е една от 100-те паметници на културата от национално значение. Заради това сестринството предприе, съвместно с Министерство на културата, НИНКН, Община Самоков и с благословението на Софийска света митрополия, действия за запазване и подобряване състоянието на жилижните сгради и инфраструктурата на манастира. Всички тези институции са запознати с ремонта на манастира и при желание всеки може да се запознае с документацията.
  През 2012 г. под ръководството на монахиня Пелагия бяха ремонтирани покривите на 5 жилищни сгради в манастира. Беше поправена водопроводната канализация в манастира. През същата година беше уважено искането на сестринството пред Постоянната комисия по аварии и бедствия, от която беше отпусната сумата от 265 хил.лв. за ремонт на жилищните сгради в манастира. Парите са бюджетни и затова бяха преведени по сметката на Общината. Ремонтът и строителството в Девическия манастир се извършват по предписание на НИНКН /Националния институт за недвижимо културно наследство/ и манастирската управа. На редакцията беше предоставено и писмото на Министерство на културата с мотивите и разрешението за събаряне на килията. Проектите са одобрени от института, а Общината е издала строителното разрешение въз основа на необходимите проекти и документация. Ремонтните дейности са поверени на фирмата, спечелила обявената обществена поръчка. Извършва се ремонт и разширение на магерницата /манастирската кухня/. Съборена бе сграда, за която имаше опасност да се срути. Ремонтът е на привършване и благодарение на това, от 01 февруари 2014 г., е включено денонощно отопление в храма на манастира. Към момента са монтирани две слънчеви батерии на една от сградите, а старата дървена дограма е сменена с PVC дограма. Това беше констатирано от вашия вестник и оповестено в предишния брой.
  От компетентните органи, по съответния законов ред, беше назначена комисия която единодушно, с протоколно решение ни уведоми, че една от килите, като опасна за здравето на преминаващите, трябва да бъде съборена. Това обаче не е килията, където е отсядал Васил Левски. Според сестра Херувима, която е на 94 години, и от 5-годишна е в манастира, няма точни доказателства къде е отсядал Васил Левски, но според спомени, споделени пред нея от предишна възрастна монахиня, килията се намирала отпред – на „пътя”, откъдето, безспорно, е било по-лесно да се влиза и излиза.
  При входа на манастира преди няколко години бе поставен орелеф на Васил Левски. Паметната плоча, която се е намирала до тогава на това място, сега е поставена пред една от килиите. Два от ъглите й са счупени при демонтирането, но текстът е запазен. На специалната поставка към плочата се поставят цветя в негова памет.
  Що се отнася до посещението на богослужението, бихме искали да ви уведомим, че не се черкуваме в други черкви, както се твърди в писмото. Три от нас са на практика на легло и почти не напускаме килиите си, четвъртата – монахиня Пелагия, пее в храма. Монахиня Пелагия е родена в благочестиво християнско семейство, милосърдна и добросърдечна, с богословско знание, имаща страх Божий. При нея идват много миряни с различни проблеми и въпроси. Всеки един тя изслушва с разбиране и внимание, и в пост и молитва за тях пребивава в килията си. Всички, които са посещавали манастира, знаят това, защото са се връщали да благодарят. Според Устава на манастира, никоя отделна монахиня няма никаква власт. Властта е дадена от Господ и от църковната власт на игуменката. Засега на монахиня Пелагия се възлагат послушания, които й носят само задължения и отговорности. Монахиня Пелагия се отнася със синовна грижа и Христова любов към всички монахини и най вече към игуменката Гавриила и монахиня Херувима, които са стожерите на манастира. Имаме три монахини, които са телесно немощни, за които се грижат две наети от манастира жени. Килиите на двете сестри – игумения Гавриила и монахиня Херувима /94 годишни/ – са достъпни и те определят, според тяхното здравословно състояние, кой и кога да ги посети.
  Килията си игумения Гавриила понякога заключва, но това е нейното право на личен живот. При последните проблеми със здравето й, бяха изпратени медицински сестри, които обгрижваха майка Гавриила в манастира, като й преляха четири банки с лекарства и течности. След като състоянието й не се подобряваше достатъчно бързо, тя беше настанена в болница.
  Изказваме огромна благодарност на д-р Ковачка, управител на „МБАЛ-Самоков”, за съдействието, което ни оказа. За да използваме възможността, когато килията беше свободна – по време на едноседмичния престой на майка Гавриила в болницата, д-р Ковачка изпрати две санитарки да помогнат да се почисти килията на игуменката в манастира и прилежащите й санитарни помещения. По предложение на д-р Ковачка, в болницата бяха изпратени и изпрани килимите и дрехите й, тъй като в манастира има ремонтни дейности и нямаме условия за това. Така, докато беше в болницата, беше направено и частично преобзавеждане на килията, която се обнови с ново легло и нов диван, който беше поставен за удобство на посетителите на игуменката.
  Сърдечно благодарим на д-р Ковачка – един пример за подражание, един наистина милосърден, състрадателен и добронамерен човек.
  През последните две години, от своя страна, сестринството в манастира работи за духовното обгрижване на тези, които го посещават и помагат. За целта се изготви Устав на манастир „Покров на Пресвета Богородица” гр.Самоков. Въдвори се, със съдействието на новоназначеният ефимерий на манастира свещеник Любомир Мишков, редовно, без съкращения монашеско богослужение в манастирския храм. Вече има вечерни богослужения всяка събота и пред всеки празник. Вечерта на всеки петък от седмицата се служи вечерня с Акатист на Покров на Пресвета Богородица, изнасят се за поклонение мощи, и се поменават безплатно записани имената на християните, които са се записали за молитва. В неделя вечерта, след вечернята, се четат Молебени канони. Всяка неделя и на всеки празник през седмицата се отслужва Утреня и Света Литургия.
  След като приключи ремонта в манастира, ще се провеждат ежеседмично уроци по вероуечение за деца, ще има школа по иконопис за деца, преподаване на източно-църковно пение и беседи за възрастни. Когато се пусне в експлоатация новата магерница, ще се раздава безплатно храна на нуждаещи се хора, които се черкуват в манастира. Предвидени са и помещения, в които ще отсядат хора, нуждаещи се от духовна подкрепа. В тях молещите се християни ще могат да престояват по два-три дни безплатно в манастира. Сестрите в светата обител имат доста добри идеи, с които да помогнат на хората, които се интересуват, за да ги поведат по пътя на православната вяра.
  Монахините са благодарни на всички хора, които през миналата година са дали своята лепта за ремонт и издръжка на манастира, със материални средства и труд. Благодарение на тези дарители, с Божията помощ в манастира през 2013 г. бяха извършени редица ремонтни и строителни дейности. Без тяхната материална и всякаква друга помощ, това нямаше да бъде възможно да се случи.

  Сестринството в манастир
  „Покров на Пресвета Богородица”
  гр.Самоков

Leave a Reply