Има ли нещо по-вкусно от дзива!?…

Това възкликнаха някои от участниците в традиционния празник на дзивата и картофа в Поповяне, състоял се на самия Ден на независимостта – 22 септември. На открито – на площада насред селото, върху няколко маси бе организирана чудна кулинарна изложба. Местни майстори показаха най-добрите образци на характерното поповянско ястие дзива – нещо средно между тутманик и баница, но май по-вкусно и от тях, както и вкуснотии с картофи – все пак този продукт си остава основен за нашия район.
Най-високо компетентното тричленно жури отличи Цвета Стрильова за дзива и Виолета Берова за блюдо от картофи, но и за всички останали участници имаше награди.
Кметицата Елена Михайлова изрази признание на участниците, благодарение на които през годините се запазват добрите традиции. Много от майсторките-кулинарки и друг път са участвали с успех в подобни родолюбиви изяви.
„Това е празник на плодородието, който символизира трудолюбието и любовта към домашното огнище”, заяви пък за „Приятел” председателката на местното читалище „Светлина-1940 г.” Елена Цолева, един от главните организатори на оригиналното празненство.
Стана ясно, че за него са допринесли и бизнесменът Славчо Червенков, и местната кооперация „Лустра”, които приключват вече стопанската година.
Съдействие за подготовката на празника оказала и секретарката на кметството Невена Арсова.
За още по-слънчевото настроение на домакините и техните гости пък се погрижиха оркестър „Самоков” и едноименният фолклорен танцов състав с ръководител Борислав Искрев.
Дълго време накрая на площада се виха наистина кръшни хора.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*