Новини, Читателски

Има обекти за почистване…

Снимка: архив

Наскоро четохме, че от Общината приканват гражданите да кажат кои обекти да се почистват по време на традиционното пролетно чистене.
Има доста такива обекти. Някои от тях сигурно са известни на общинската управа. Ние тук даваме предложение само за два – за новото сметище на кв. „Самоково” и за двора на Девическия манастир.
В „Самоково” през последните години и особено през последните месеци се оформи едно диво, както го наричат, сметище около недостроения блок /общежитие/ в горната част на квартала. Там несъзнателни граждани изхвърлят какви ли не боклуци и мястото се замърсява. Освен това наоколо са израсли всякакви храсталаци, тръни и бурени, които би трябвало да се окосят, да се подрежат.
Добре беше, че тази опасна недостроена сграда се огради, но трябва и да се почисти около нея. Наблизо живеят хора, оттам минава и новият околовръстен път, който свързва шосетата за Боровец и Мальовица и по него често пътуват български и чуждестранни туристи. Те не би трябвало да стават свидетели на такива грозни гледки…
Не е в добро състояние и дворът на Девическия манастир. Там се извършват ремонти и се правят подобрения. Това е хубаво, но така се събират и много боклуци, които загрозяват двора и целия манастир. Да ги почистят не е по силите на монахините, но една организирана група може да свърши там доста работа. Известно е, че манастирът се посещава от много гости – българи и чужденци, и видът му трябва да бъде приличен.
Има и други обекти, но нека поне тези двата се включат в програмата за почистване.
Искаме да споделим още нещо. Истина е, че сега Самоков е по-чист от преди години, но все още много хора нямат съзнание и хвърлят боклуци където им попадне. Ако ние, самите граждани, не замърсяваме, няма да се налага да се провеждат чак такива масови акции за почистване. Сега, на всичко отгоре, се получава така, че едни замърсяват, а други чистят…

Жители на кв. „Самоково”

Leave a Reply