Новини, Статии, коментари, Читателски

Има хора, които се нуждаят от спешна помощ

В днешно време има много хора, които се нуждят от помощ. Така е и в нашия град. Вярно, някои получават помощи, други се хранят на обяд в „Кутна Хора”, за трети се грижат социални асистенти. Но има и други, които просто изпадат от обществото.
Типичен пример е Димитър Шипочки-Митуш, бивш алпинист, пътешественик, туристически и спортен деятел, общественик. През последните години и особено през последните месеци той все повече се занемарява, изолира се от обществото и предизвиква с вида си съжаление у хората. А той е човек с принос за родния си град, носител е, доколкото знаем, и на златния почетен знак на Самоков. Вече е над 80-годишен. Не е редно да е в това състояние. Доколкото знаем, има къща, но условията за живот в нея съвсем не са добри – прозорците са изпочупени, няма ток, няма вода…
Има и няколко други мъже – несретници, явно бездомници, и то по-млади, които често срещаме по улиците – зле облечени, гладни, небръснати… Къде живеят тези хора, къде спят?! И ако лятото им е по-леко, сега, през зимата, в тези отдавна непомнени продължителни студове как изкарват деня? Ами нощта?!…
В други градове има центрове за бездомни, където поне в най-лютите студове ги приютяват. Самоков не е от най-големите градове, но може би има нужда от такъв център.
От Общината и социалната служба сигурно биха могли да помогнат. Ако се създаде организация, помощ вероятно ще окажат и граждани, и фирми. Не можем да си затваряме очите пред нерадостната съдба на тези хора, макар че някои от тях и сами имат вина за тежкото положение, в което са изпаднали.

Жители на Трети квартал

Leave a Reply