Новини, Шарен свят

Именякът Йордан Кудев извади кръста от ледените води на Искъра /ВИДЕО/

Снимка: Ивайло Андреев

И младата дама Оля Скробанска нагази в реката

17-годишният именяк Йордан Кудев се пребори с конкуренцията на десетки свои съграждани, за да извади богоявленския кръст от ледените води на Искъра край пешеходния мост срещу бившата фабрика „Самоковска комуна” навръх Йордановден, 6 януари.
Данчо стигна най-бързо до християнския символ, хвърлен от архиерейския наместник в Самоков свещеноиконом Петър Стоименов, като заслужи впоследствие и награда от 100 лв. и плакет с герба на града ни от кмета Владимир Георгиев. Младежът е ученик в 11-и клас на СУ „Никола Велчев”, профил борба. Неведнъж той е печелил медали от републикански първенства и е прославял Самоков из цялата страна.
Тазгодишното тържество по случай Йордановден бе и най-масовото от възстановяването на традицията през 2013 г. Хиляди самоковци – деца, младежи, родители, баби и дядовци, наблюдаваха развълнувано как около 50 смели млади мъже – рекорд може би в цялата история на този ритуал в града ни, се хвърлят в студените води на Искъра, след което всички заедно тропат хоро насред реката.
Интересът на наблюдаващите обаче прикова и девойка – Оля Скробанска, която не се побоя да нагази в смразяващата вода наравно с мъжете. Естествено, по-късно тя бе затрупана с поздравления и благопожелания от присъстващите.
Детската вокална група „Медени звънчета” с ръководител Даниела Георгиева приветства събралото се множество, а адреналина на публиката повдигна и танцов състав.

 

Leave a Reply