Култура, Новини

Именяк хвана кръста в Радуил

Йордан Боянов

На топеница в Радуил

Притихнала е буйната река Марица, която над Радуил приема в коритото си Ибър и Стрименица. Дебел лед е сковал водите, но точно над моста в центъра, незнайно от кога, всяка година във вира, почистен от ледените блокчета, стават т. нар. къпанки /топеница/. В тях участват младежите, които през изминалата година са намерили своите половинки.
На 6 януари, преди да се изпълни този ритуал, в черквата, едва побрала радуилските миряни, имаше служба, посветена на Богоявление. После протоиерей Николай Аршинков и неговият помощник иподякон Христо Тилев поведоха народа, начело с хоругвите, към реката. Там вече, като птици, радуилци бяха накацали по моста и на двата бряга.
Младият Христо Тилев ми разказа, че когато бил 6-годишен, прабаба му Мария го завела в църквата и оттогава в неговата глава се родила мисълта да се отдаде на Бог. Завършил през 2007 г. Семинарията, после се прехвърлил в Богословския факултет и от 2011 г. вече е в радуилската черква.
Двамата с отеца осветиха кръста и водата, част от която беше изсипана във вира, а от останалата всички си занесоха вкъщи за здраве и благополучие. Когато протоиерей Н. Аршинков слезе и се приготви да хвърли кръста, 7-8 младежи се приготвиха да щурмуват ледената вода. Иван Данчулов, Йордан Боянов и Станислав Пухалков бяха първите в борбата за свещения християнски символ. Заедно с тях скочиха и приятелите им Станимир, Димитър, Георги и др.
Малко трудно беше открит кръстът, но след това бе вдигнат високо от именяка Йордан Боянов. Доста измръзнал, но щастлив, Данчо предаде светинята на отеца и прие поздравленията на близки, роднини и приятели. Щастлива беше и съпругата му Мария, която е студентка.
Всички след това се събраха заедно, за да отпразнуват този хубав ден.

Димитрина Божилова

Leave a Reply